Veliki problemi na stadionu Koševo: Ignorisan nalaz Zavoda za Agropedologiju pa nastao haos

4
Radiosarajevo.ba
Veliki problemi na stadionu Koševo: Ignorisan nalaz Zavoda za Agropedologiju pa nastao haos
FOTO: Facebook / Rekonstrukcija stadiona Koševo

Skoro svakodnevno isplivaju novi detalji u vezi velikih problema s postavljanjem novog travnjaka na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Na Facebook stranici Bordo porodica sinoć je objavljen izvještaj Zavoda za Agropedologiju, u kojem je navedeno da hranidbeni soj za novi teren uopšte nije bio prikladan

Objavu prenosimo u cjelosti:

Znate li šta će se desiti ako prije spavanja ubacite bijeli luk u WC šolju: Trik oduševio milione

Znate li šta će se desiti ako prije spavanja ubacite bijeli luk u WC šolju: Trik oduševio milione

"Kao što smo i ranije pisali hranidbeni sloj na stadionu Koševo uopće nije trebao biti postavljen. Nadzor NSBiH gospodin Nedim Čehajić je morao odbiti ovaj materijal da se koristi kao hranidbeni sloj.

Sve se moglo riješiti u startu.

Počinje rekonstrukcija travnjaka na stadionu Koševo, FK Sarajevo privremeno seli u drugi grad

Počinje rekonstrukcija travnjaka na stadionu Koševo, FK Sarajevo privremeno seli u drugi grad

Rekonstrukcija terena stadiona Asim Ferhatović Hase ni nakon nekoliko mjeseci radova još nije završena. Probijeni su brojni rokovi, baš kao i na drugim stadionima širom BiH, a budući teren na Koševu mogao bi imati i neke druge probleme.

Naime, predstavnica JU Centar za sport i rekreaciju Belma Jugo obratila se sredinom novembra Federalnom zavoda za agropedologiju za hemijsku analizu uzorka zemljišta. Zahtjev se odnosio na hemijsku analizu zemljišta koje se planira rasuti na nogometnom terenu kao hranidbeni sloj ispod busena s prirodnom travom.

Tom prilikom tražili su ispitivanje na prisustvo teških metala, kiselosti, vodopropusnosti, plodnosti, granulaciju i biomasu.

Predstavnici Federalnog zavoda za agropedologiju su nekoliko dana kasnije izašli na stadion i obavili uzorkovanje. Uzet je jedan prosječni uzorak sa šest-sedam gomila deponovanog materijala.

Nakon obavljene analize zaključeno je da se ispitivani materijal ne može smatrati hranidbenim slojem prirodnog travnjaka i to zbog vrlo alkalične reakcije, vrlo niskog sadržaja humusa i fizioloških aktivnih elemenata azota, fosfora i kalija te prekograničnih, fitotoksičnih vrijednosti nekih teških materijala.

[facebook]https://www.facebook.com/fksarajevohordezlapitari/posts/691460279650931[/facebook]

Visoka pH vrijednost umnogome umanjuje pristupačnost ovih teških metala biljkama, ali je ona sama nepovoljna za uzgoj travnjaka. Iz tog razloga su preporučili da se urade i analize biljkama pristupačnih oblika ovih teških metala.

Pitamo se, zašto niko nije reagovao, iako su predsjedavajući općinskog vijeća Općine Centar gospodin Đozo i nekoliko vijećnika apelovali da im se dostavi ovaj nalaz, i da se ne dozvoli da se desi ovo što se danas dešava", stoji u objavi na stranici Bordo porodica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije