Veliki engleski derbi u polufinalu Lige prvaka

Radiosarajevo.ba
Veliki engleski derbi u polufinalu Lige prvaka

Jedan od najvećih engleskih derbija, sudar svjetova, gledat ćemo večeras u Ligi prvaka. U Rimu će svoje mjesto pronaći samo jedan od dva trenerska maga; Alex Ferguson ili Arsene Wenger. Dva najdugovječnija trenera Premierlige.

Baš kao što je sinoć na Nou Campu upriličena predstava u kojoj se jedan Chelsea ove sezone nije mogao nazvati favoritom, večeras na scenu ide čovjek koji je, kaže statistika, favorit u odnosu na velikog Fergusona. 13 dugih godina traje njihova borba, a od 37 utakmica Wenger je odnio 14 pobjeda, naspram Fergusonovih 13.

Ove sezone, koja je za Arsenal bila posebno teška i prožeta ozljedama, Arsenal je svladao United na Emiratesu. Iako Wenger na raspolaganju nije imao pola tima, imao je Samira Nasrija. Situacija ni danas nije povoljna za Topnike, koji na Old Trafford stižu bez Van Persiea i Clichyja (nema ni Aršavina koji nema pravo nastupa u evropskim utakmicama), ali s jasnom najavom: Dolazimo zabiti gol, dva.

"Pravilo gola u gostima ohrabruje gostujuću ekipu da igra puno otvorenije dok domaćin više brine u čuvanju vlastite mreže. Zato smatram da će postizanje gola u gostima biti za nas vrlo važno", ističe Wenger.

"Ogled Uniteda i Arsenala je zapravo savršen polufinale kada pogledate sve sjajne igrače koji će nastupiti te imate u glavi činjenicu da obje momčadi igraju sjajan nogomet. Arsenal igra odlično te će u ovoj kao i u svakoj drugoj ići na pobjedu", odgovara menadžer Uniteda.

"Bolji od smo od Ajaxa 1996."

Za Fergusona večeras kreće ljuti finiš utrke za još jedan istorijski čin. Otkako se igra aktualna Liga prvaka, još nije stvorena ekipa koja je uspjela obraniti naslov. Milan, Ajax i Juventus pokleknuli su u finalima sredinom 90-ih, a United tek treba doći u priliku da se bori za nedirnutu premiju.

"Nadam se da ćemo igrati bolje od njih i pobijediti u ovoj utakmici. Bio bih zadovoljan i s pobjedom 1:0, a nikako ne bi smjeli primiti pogodak. Bez obzira na rezultat, mislim da se ništa neće razriješiti u prvoj utakmici", dodaje Fergie.

"Današnji United je bolja momčad od Ajaxa 1996., koji je izgubio u finalu od Juventusa i propustio obraniti naslov. Tada smo imali puno problema s povredama te su neka mjesta popunili mlađi igrači s nedovoljno iskustva. United je sada bolje ekipiran za obranu naslova. Što se ogleda s Arsenalom tiče, i mi i oni želimo u Rim te će se voditi bespoštedna borba u obje utakmice".

United neporažen dvije godine

Wenger traži drugo finale u posljednje četiri sezone. Mnogi bi voljeli gledati reprizu 2006. godine, lepršavu bitku Arsenala i Barce. Manchester još nikada u nekom polufinalu nije poražen od Arsenala. Igrali su FA Kup i Liga Kup.

"Imamo dovoljno vjere u sebe da možemo napraviti nešto posebno u prvoj utakmici. Igramo jako puno važnih i jakih utakmica u posljednje vrijeme i to je bitno u posljednjem dijelu sezone", objašnjava Arsene Wenger.

Kakav zadatak mladi Topnici imaju ispred sebe sugerira podatak da United nije upisao poraz u Ligi prvaka još od svibnja 2007. godine, kada je izgubio kod Milana u polufinalu. Na Old Traffordu nisu poraženi u 20 posljednjih susreta Lige prvaka. Unatoč hrabrim Wengerovim najavama, Wenger ove sezone na kontu Lige prvaka ima svega jednu gostujuću pobjedu. No, Arsenal i United još se nikada nisu susreli u europskim takmičenjima.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije