Kako bi spriječili eventualne nerede Britanci šalju policijske snage u Francusku

Anadolija
Kako bi spriječili eventualne nerede Britanci šalju policijske snage u Francusku
Nakon što je na utakmici između Engleske i Rusije došlo do navijačkih nereda i sukoba, kako se slični incidenti ne bi ponovili Velika Britanija će u Francusku poslati svoje policajce kao podršku.

U saopćenju iz britanske vlade navodi se kako će ova zemlja poslati svoje policajce u Francusku, kako bi pružili podršku francuskim snagama u sigurnosnim mjerama na sutrašnjoj utakmici između Engleske i Velsa, ali i nakon toga.

Britanski policajci će patrolirati na željezničkoj stanici, ali i oko stadiona, a kada je u pitanju broj policajaca koji će biti poslani u Francusku nisu navedene bilo kakve informacije.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije upozorilo je svoje građane da se u grad Lens putuju samo oni koji imaju karte za utakmicu.

Inače, danas se u okviru grupe "B" u Lilleu sastaju reprezentacije Rusije i Slovačke, dok sutra u Lensu igraju Engleska i Vels. Dva sjeverna francuska grada dijeli svega 40 kilometara.

Francuski zvaničnici ranije su donijeli odluku da prodajna mjesta sa alkoholom budu zatvorena do petka, a oko 300 barova će u srijedu i četvrtak raditi skraćeno. Za sigurnost u Lilleu će biti zaduženo 4.000 policajaca. 

U neredima nakon utakmice između Rusije i Engleske, 11. juna, povrijeđeno je najmanje 35 osoba, među kojima četiri teže. Tokom trodnevnih nereda, policija je u Marseilleu privela najmanje 20 navijača.

Ruska fudbalska federacija kažnjena je zbog rasističkih parola i uznemirujućih aktivnosti navijača na stadionu. U slučaju da se sličan incident unutar stadiona ponovi, reprezentacija Rusije će biti diskvalifikovana sa takmičenja, poručeno je iz UEFA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije