Večeras na FTV-u dokumentarni film "Škija"

Radiosarajevo.ba
Večeras na FTV-u dokumentarni film "Škija"
Foto: Screenshot FTV / Dokumentarni film "Škija"

Dokumentarni film 'Škija' u produkciji Federalne televizije, autora Muhameda Bikića, govori o legendarnom fudbaleru Željezničar Josipu Katalinskom, koji je po mnogo čemu ostao upisan zlatnim slovima u analima tadašnjeg jugoslavenskog fudbala, bit će prikazan večeras u 21 sat na FTV-u

Škijin historijski gol protiv Španije 1974., godinama se vrtio na špicama sportskih emisija u bivšoj državi, a te godine je proglašen i za najboljeg fudbalera Jugoslavije i bio je dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Katalinski je također član prve šampionske generacije Željezničara 1971/72 godine u kojoj je ostavio neizbrisivi trag.

Bio je jedan od osnivača Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i dugogodišnji koordinator za omladinski fudbal. Upravo, bh. nogometna kuća svake godine organizira međunarodni turnir u znak sjećanja na legendarnog Škiju, kao i Akademija na Ilidži koja nosi njegovo ime. Kratko rečeno, riječ je o jednom velikanu koji je ostao upamćen za sva vremena na našim prostorima.

Josip Katalinski - undefined

Arhiv: Josip Katalinski

"Nakon Želimira Vidovića Kelija i Asima Ferhatovića Haseta, večeras će biti ispričana treća priča, na rođendan grada Sarajeva, o legendarnom fudbaleru Željezničara, a nadasve plemenitom čovjeku Josipu Katalinskom Škiji koji je i sam bio 1975. dobitnik Šestoaprilske nagrade", kazao je Bikić.

Film Škija, u režiji Amera Kulovca, sniman je na autentičnim lokacijama, gdje je Škija rođen i odrastao na Ilidži, stanovao na Hrasnom, igrao fudbal na Grbavici i Koševu, na groblju gdje je ukopan na Stupu, gdje danas egzistira Akademija fudbala Josip Katalinski.

U filmu učestvuju Škijini savremenici, saigrači, protivnici na terenu, kao i porodica i prijatelji.

Tu su Jasna Katalinski, supruga pokojnog Josipa Katalinskog, te Enver Hadžiabdić, Vahidin Musemić, Slobodan Janjuš, Fuad Muzurović, Branimir Jelušić, Zdenko Jelić, Sead Jesenković, Musaid Špiritović, Fuad Kovačević, Tomislav Barić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije