21 sat / Večeras na FTV-u dokumentarni film "Škija"

06. 04. 2020. u 12:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 667

Dokumentarni film 'Škija' u produkciji Federalne televizije, autora Muhameda Bikića, govori o legendarnom fudbaleru Željezničar Josipu Katalinskom, koji je po mnogo čemu ostao upisan zlatnim slovima u analima tadašnjeg jugoslavenskog fudbala, bit će prikazan večeras u 21 sat na FTV-u

Škijin historijski gol protiv Španije 1974., godinama se vrtio na špicama sportskih emisija u bivšoj državi, a te godine je proglašen i za najboljeg fudbalera Jugoslavije i bio je dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Katalinski je također član prve šampionske generacije Željezničara 1971/72 godine u kojoj je ostavio neizbrisivi trag.

Bio je jedan od osnivača Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i dugogodišnji koordinator za omladinski fudbal. Upravo, bh. nogometna kuća svake godine organizira međunarodni turnir u znak sjećanja na legendarnog Škiju, kao i Akademija na Ilidži koja nosi njegovo ime. Kratko rečeno, riječ je o jednom velikanu koji je ostao upamćen za sva vremena na našim prostorima.

Josip Katalinski - undefined

Arhiv: Josip Katalinski

"Nakon Želimira Vidovića Kelija i Asima Ferhatovića Haseta, večeras će biti ispričana treća priča, na rođendan grada Sarajeva, o legendarnom fudbaleru Željezničara, a nadasve plemenitom čovjeku Josipu Katalinskom Škiji koji je i sam bio 1975. dobitnik Šestoaprilske nagrade", kazao je Bikić.

Film Škija, u režiji Amera Kulovca, sniman je na autentičnim lokacijama, gdje je Škija rođen i odrastao na Ilidži, stanovao na Hrasnom, igrao fudbal na Grbavici i Koševu, na groblju gdje je ukopan na Stupu, gdje danas egzistira Akademija fudbala Josip Katalinski.

U filmu učestvuju Škijini savremenici, saigrači, protivnici na terenu, kao i porodica i prijatelji.

Tu su Jasna Katalinski, supruga pokojnog Josipa Katalinskog, te Enver Hadžiabdić, Vahidin Musemić, Slobodan Janjuš, Fuad Muzurović, Branimir Jelušić, Zdenko Jelić, Sead Jesenković, Musaid Špiritović, Fuad Kovačević, Tomislav Barić.

KOMENTARI (2)