Već se isplatilo: Hrvatska reprezentacija zaradila 16 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Već se isplatilo: Hrvatska reprezentacija zaradila 16 miliona dolara
FOto:HNS / Modrić u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji
Hrvatska nogometna reprezentacija zaradila je 16 miliona dolara plasmanom u četvrtfinale svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji,

Svaka reprezentacija koja se plasirala na World Cup dobila je osam miliona dolara, prolaz skupine osigurao je dodatna četiri milliona i još četiri miliona dolara za plasman u četvrtfinale. 

Pobjeda protiv Rusije i ulazak u polufinale Vatrenima i Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) donosi najmanje 22 miliona dolara, kolika je nagrada za četvrto mjesto, javlja Hina.

Treće mjesto donosi 24, drugo 28 miliona dolara, a svjetski naslov čak 38 miliona dolara.

Sav taj novac stiže na račun Nogometnog saveza zemlje, koji zatim odlučuje o raspodjeli. Vodstvo HNS-a i igrači dogovorili su da 60 posto nagrade ide savezu,  40 posto igračima i stručnom štabu, a taj iznos dijelit će se između igrača i stručnog štaba u omjeru 80 naprema 20 posto. 

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) povećala je nagradni fond za svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine na 400 miliona dolara što je porast od 12 posto u odnosu na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

FIFA je u Brazilu reprezentacijama podijelila 358 miliona dolara pri čemu je svjetski prvak Njemačka dobio 35 miliona dolara, Argentina kao finalist 25, dok su Nizozemska za treće i Brazil za četvrto mjesto dobili 22 i 20 miliona dolara.

Nagrade za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji iznose:

1. mjesto - 38 miliona dolara

2. mjesto - 28 miliona dolara

3. mjesto - 24  miliona dolara

4. mjesto - 22 miliona dolara

Četvrtfinale - 16  miliona dolara

Osmina finala - 12 miliona dolara

Skupina - 8  miliona dolara

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije