UŽIVO: Svijet se oprašta od Ivice Osima - Putuj, Švabo, u neke bolje svjetove

3
Radiosarajevo.ba
UŽIVO: Svijet se oprašta od Ivice Osima - Putuj, Švabo, u neke bolje svjetove
Foto: EPA-EFE / Ivica Osim

Ivica Osim, legenda jugoslovenskog i bh. fudbala, preminuo je danas u 80. godini života.

Ova informacija potvrđena je za portal Radiosarajevo.ba.

Ivica Osim bio je trener i bivši bosanskohercegovački nogometaš. Jedan je od najuspješnijih trenera na Balkanu. Nogometnu karijeru ostvario jer igrajući za nogometne klubove Željezničar, Zwolle, Strasbourg, Sedan i Valenciennes. Nastupao je za jugoslavensku nogometnu reprezentaciju, a kao trener se proslavio na klupi Željezničara, Jugoslavije, Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda i Japana.

Dramatično obraćanje Macrona: "Vojni, ekonomski i drugi pritisci mogli bi oslabiti i rascjepkati EU"

Dramatično obraćanje Macrona: "Vojni, ekonomski i drugi pritisci mogli bi oslabiti i rascjepkati EU"

21:05

20:40

20:29

19:41

19:12

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi uputio je saučešće porodici i prijateljima Ivice Osima, legendi bosanskohercegovačkog fudbala, koji je danas preminuo u 81. godini.

"Iskreno saučešće porodici. Prilično me je pogodila vijest o njegovom odlasku. Ostavio je dubok trag u mojoj igračkoj karijeri. Imali smo super saradnju. Mundijal u Italiji i sve što smo tamo doživjeli ostat će u posebnom sjećanju", rekao je Stojković za zvaničnu stranicu Fudbalskog saveza Srbije.

Dodao je da će Osima pamtiti kao inteligentnog čovjeka i fudbalskog stratega koji je imao sjajnu intuiciju.

"Ivica Osim je bio jedno od najznačajnijih fudbalskih imena nekadašnje Jugoslavije i tako će ostati upamćen. Neka mu je vječna slava", kazao je Stojković.

19:04

19:04

18:57

 

18:55

Bivši član austrijskog parlamenta također se oprostio od Ivice Osima:

18:53

18:51

Oglasili su se i iz Austrijske lige:

18:49

U Japanu je trenutno 1.49 poslije ponoći. Ipak, i iz ove zemlje stiže sve više oproštaja od Ivice Osima.

Ovo je prilog jedne od najvećih japanskih televizija:

18:48

18:47

18:46

18:45

18:38

18:35

Vijest da je danas umro Ivica Osim potresla je i Franju Topića, počasnog predsjednika HKD NAPREDAK.

"Poštovana i draga Asima,

Tebi, Amaru i Irmi izražavam duboku sućut povodom odlaska pokojnog Ivice na drugi svijet.

Ivica je bio odličan nogometaš, Štraus sa Grbavice, sjajni dribler. Ivica je bio i odličan trener što je posebno dokazao u austrijskom Šturmu i kao selektor Japana.

Uz to Ivica je bio dobar čovjek, širokih pogleda i pravi ljudina. Uvijek je uz druge podržavao Sašk Napredak i Hkd Napredak. Velika mu hvala.

Molim se Bogu da ga primi na rajske terene.

Počivao u miru Božjem", navodi se u telegramu sućuti.

18:31

18:27

18:26

18:23

18:07

18:06

17:40

Seiichiro Maaki, bivši japanski reprezentativac, objavio je emotivno pismo Ivici Osimu:

"Gospodin Osim nije bio samo nogometaš nego i učitelj života.

Previše stvari želim reći, ali ne mogu ih napisati.

Mogu reći samo jedno, i dalje utjelovljujem Osimova učenja i nakon što sam prestao s nogometom.

Nogomet koji sam naučio od gospodina Osima nastavit ću prakticirati u svom životu.

Počivaj u miru, gospodine Osim, od srca se molim za Vašu dušu.
Počivaj u miru."

17:38

17:38

17:34

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je telegram saučešća povodom smrti Ivice Osima:

"Ivica Osim zauvijek će ostati ne samo sportska legenda i veličina, nego i u sjećanju svih dobrih ljudi ove zemlje, grada Sarajeva, a posebno u srcima simpatizera Željezničara. Doprinos Ivice Osima  bosanskohercegovačkom sportu od historijskog je značaja.

Poštovanje koje je svojim radom i karakterom zaslužio i u Evropi i u svijetu samo još dodatno pokazuje o kakvom čovjeku se radilo. Bosna i Hercegovina je odlaskom Ivice Osima izgubila mnogo, ali i dalje će ostati Osimovo djelo kao jedan vrijednosni putokaz o trudu, radu i čestitosti.

Porodici i prijateljima Ivice Osima izražavam iskreno i najdublje saučešće."

17:29

17:27

Povodom smrti Ivice Osima, nenadmašnog sportiste, fudbalera, trenera i velikog čovjeka, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH dr. Denis Zvizdić uputio je telegram saučešća porodici u kojem piše:

"Povodom smrti našeg Ivice, izražavam duboku žalost zbog odlaska velikog i legendarnog  sportiste koji je bio uzor mnogim generacijama. Gradio je svoj autoritet na znanju i umijeću. Bio je i strog i ozbiljan, a opet voljen i cijenjen od svih koji su ga poznavali.

Njegov doprinos sportu je nemjerljiv i bit će trajna inspiracija mnogim sportistima. Pamtit cemo ga kao izuzetnog čovjeka i sjajnog sportistu.”

17:22

17:21

17:18

17:17

17:14

17:13

17:11

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio telegram saučešća povodom smrti Ivice Osima:

"S tugom sam primio vijest o smrti Ivice Osima, velikana bosanskohercegovačkog sporta. Porodici i prijateljima upućujem izraze najdubljeg saučešća. 

Ivicu Osima ćemo pamtiti kao legendarnog Štrausa sa Grbavice, vrhunskog fudbalera i fudbalskog trenera, ali i velikog čovjeka i patriotu, sa neponovljivom karizmom i prvorazrednim moralnim odlikama.

Nikada nećemo zaboraviti sve što je uradio za bosanskohercegovački sport. Neka mu je laka zemlja."

17:10

Povodom smrti velikana bosanskohercegovačkog fudbala Ivice Osima, rukovodstva Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, zajedno sa zastupnicima i ministrima upućuju riječi iskrenog i dubokog suosjećanja porodici naše fudbalske legende.

"Današnji dan bit će upisan crnim i tužnim slovima u bosanskohercegovačku sportsku istoriju. Danas je preselio veliki fudbalski virtouz, naš Štraus s Grbavice. Iako se dugo borio s bolešću, svi smo zatečeni i tužni zbog njegovog odlaska. Otišao je veliki fudbalski znalac koji je i pored svoje bolesti dao ključni doprinos za oporavak bh. fudbala. Zbog svega što je popularni Švabo učinio, tokom svoje bogate fudbalske igračke i trenerske karijere, zaslužio je veliko i neizmjerno HVALA", poručili su ovim tužnim povodom predstavnici Skupštine i Vlade KS.

A ova tužna vijest stigla je iz Austrije, gdje je Osim boravio posljednjih godina.

Rođen je u Sarajevu 1941. godine. Kako je odrastao na Grbavici, aktivno je počeo trenirati u Željezničaru. Po izlasku iz juniora, počeo je igrati za prvi tim u sezoni 1959/1960, a za klub s Grbavice je nastupao ukupno 11 godina i za to vrijeme je sakupio 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova.

Igrao je i za Zwolle, Strasbourg, Sedan i Valenciennes.

Nastupao je za jugoslavensku reprezentaciju, a kao trener se proslavio na klupi svog Željezničara, Jugoslavije, Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda i Japana.

Osim je 16. novembra 2007. doživio moždani udar, a deset dana kasnije probudio se iz kome. FIFA ga je 2011. godine postavila na čelo Komiteta za normalizaciju Fudbalskog saveza BiH, a on je pomogao Savezu i postavio stvari na svoje mjesto.

17:07

16:51

16:49

16:47

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije