Utakmica protiv J. Koreje donijet će Njemačkoj štetu do 200 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Utakmica protiv J. Koreje donijet će Njemačkoj štetu do 200 miliona eura
Utakmica trećeg kola grupne faze Svjetskog prvenstva između Njemačke i Južne Koreje nanijet će štetu njemačkoj privredi u iznosu od 130 miliona do 200 miliona eura.

Utakmica se igra u srijedu s početkom od 16 sati po srednjoevropskom vremenu na stadionu "Kazan Arena"  u glavnom gradu Tatarstana.

U tom trenutku radno vrijeme neće biti završeno za najmanje 30 posto njemačkih radnika. 

Stručnjaci Instituta za njemačku ekonomiju (IW) u Kölnu izračunali su da - ako barem polovina njih odluči gledati utakmicu na radnom mjestu ili budu radili s jednim okom na televizoru - ekonomija će pretrpjeti gubitak u iznosu do 200 miliona eura.

Pošto je njemački bruto društveni proizvod u prošloj godini iznosio 3,26 biliona eura (3.260 milijardi eura), najavljenih 200 miliona eura štete i nije tako dramatičan gubitak.

Christophe Schröder, ekspert IW-a, ukazuje i na pozitivnu stranu utakmice tokom radnog vremena, recimo, poboljšanje komunikacije i međusobnog razumijevanja s radnim kolegama. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije