Uskoro premijera dokumentarnog filma "Istina o Vedranu", evo gdje ga možete pogledati

0
Radiosarajevo.ba
Uskoro premijera dokumentarnog filma "Istina o Vedranu", evo gdje ga možete pogledati
Foto: Arhiv / Navijači Sarajeva svake godine se sjete ubistva Vedrana Puljića

Prošlo je više od trinaest godina neizvjesnosti i traganja za saznanjem više o stradanju Vedrana Puljića. Upravo o tome govori novi sadržaj koji će biti prikazan u okviru Dokumentarnog četvrtka Federalne TV

Dokumentarac nas vraća na kobni 4.oktobar 2009. godine u Širokom Brijegu i nerede u tom gradu pred samo odigravanje utakmice NK Široki Brijeg- FK Sarajevo. O tom danu, o ubistvu i ranjavanjima, o nizu godina koje će uslijediti, a kroz koje je trajalo suđenje jedinom okrivljenom za ubistvo Oliveru Knezoviću, o susretu s njim, govore navijači FK Sarajeva.

Kroz arhivske i nove snimke, kroz niz fotografskih zapisa, film kazuje ko je pucao, gdje su i kako ugledali Vedrana, šta se čulo na suđenju, ali ne i u bh. javnosti, o video nadzoru sa zgrade iz koje je pobegao Knezović, koliko je splitsko suđenje trajalo?

Podnesena krivična prijava protiv Jelene Trivić

Podnesena krivična prijava protiv Jelene Trivić

Autorka Elma Kazagić kroz dokumentarac donosi do sada neviđene fotografije rekonstrukcija u Širokom Brijegu, ali i forenzične 3D rekonstrukcije rađene po traženju splitskog  Suda, sjećanja predstavnika nogometnih klubova Široki Brijeg i Sarajevo, svjedočenje mladića o samom trenutku Vedranovog ubistva, te prvi put i svjedočenje osobe koja je jedva preživjela teško ranjavanje i za čiji su se život ljekari borili 7 mjeseci.

Pred kamerama FTV govore i hrvatski tužitelji, sukobljavaju se vještaci iz Hrvatske i BiH, svi skupa pozivaju bh. pravosuđe na sljedeći korak. Film opominje i traži istinu koju Vedranova majka i cijela bosanskohercegovačka javnost čeka više od 13 godina. U produkciji filma u Širokom Brijegu, Sarajevu, Splitu, Zadru... radila je ekipa čiji najuži tim čine Almir Čaušević, Boris Bilić, Jasmin Nalo, Dalmir Jugo, a sve podržale brojne kolege novinari i fotoreporteri iz Sarajeva, Mostara,Širokog Brijega, Zagreba i Splita. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije