Uoči meča sa Grčkom: Odakle nam dolaze Zmajevi? Samo su 4 rođena u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Uoči meča sa Grčkom: Odakle nam dolaze Zmajevi? Samo su 4 rođena u Sarajevu
Foto: Dženan Kriještorac / BiH - Armenija

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra u Zenici (20:45 sati) igra drugu utakmica kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo 2020.

Dok čekamo ovaj vrlo važan susret na Bilinom polju, koji bi mogao odrediti daljnju sudbinu Zmajeva u pogledu prva dva mjesta koja vode na Euro, malo smo se igrali geografije pa smo napravili analizu gdje su rođeni i odakle nam dolaze svi nogometaši na koje računa selektor Robert Prosinečki.

Najviše igrača je rođeno u Sarajevu, njih četvorica. Osim kapitena Edina Džeke iz glavnog grada Bosne i Hercegovine su još Ervin Zukanović, Haris Duljević i Amer Gojak.

Zanimljivo, najviše igrača u reprezentaciji BiH ima iz Tuzlanskog kantona. Iz Tuzle dolaze Darko Todorović, Samir Memišević (porijeklo iz Živinica) i golman Kenan Pirić. Miralem Pjanić i Eldar Ćivić su iz Kalesije, dok je Muhamed Bešić iz Srebrenika.

Edin Višća je iz Olova, dok je Ermin Bičakčić iz Zvornika.

BiH-Armenija  - undefined

Toni Šunjić i Kenan Kodro su porijeklom Mostarci, s tim da je Kodro rođen u Španiji (San Sebastian).

Rade Krunić, koji je sjajno odigrao protiv Armenije, rođen je u Foči, a iz njegovog susjedstva iz Goražda je porijeklom Deni Milošević (rođen u belgijskom Liegeu), strijelac drugog gola protiv Armenije. Blizu njih je rođen Ibrahim Šehić, koji je rođen u Goraždu.

Gojko Cimirot je rođen u Trebinju, dok je Elvir Koljić iz Ključa. Blizu njega, u Bosanskoj Gradišci, rođen je Goran Zakarić.

Tri preostala igrača su iz Hrvatske, Srbije i Makedonije. U Dubrovniku je rođen Elvis Sarić, golman Vedran Kjosevki je iz makedonskog Velesa, dok je Sead Kolašinac na svijet došao u Karlsruheu, a porijekom je iz Sandžaka, Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije