UEFA razmišlja o proširenju Lige nacija: Zmajevi će igrati s najboljim u svijetu

Radiosarajevo.ba
UEFA razmišlja o proširenju Lige nacija: Zmajevi će igrati s najboljim u svijetu
Dužnosnici UEFA-e "smislili" su Ligu nacija kako bi učinili prijateljske utakmice nešto zanimljivijima navijačima i medijima. Liga nacija kreće u septembru 2018., a njeni kreatori već razmišljaju o proširenju.

Plan je uključiti svih 223 reprezentacija svijeta, a natjecalo bi se svake dvije godine. 

"UEFA potvrđuje kako su započeli razgovori koji se odnose na razvoj Lige nacija", stoji u službenom saopćenju vodećeg tijela europskog nogometa.

BiH_Belgija_Grbavica_28_RSA.jpg - undefined

Ekipe će biti podijeljene u četiri divizije unutar konfederacije na temelju položaja na FIFA-inoj listi. Svaka konfederacija bi vodila svoje kvalifikacijske grupe odnosno divizije, a svake dvije godine bi ekipe bile unaprijeđene ili bi ispale iz svoje divizije.

Ukratko rečeno, Liga nacija bi se igrala na svim kontinentima, ne samo u Europi.

Kako piše Goal.com, prve dvije ekipe divizija bi sudjelovale na internacionalnim turnirima od osam ekipa. Te utakmice bi se odigravale u junu.

Završni turnir bi imao tri europske ekipe, dvije iz Južne Amerike te po jednu iz Afrike, Azije i Sjeverne Amerike. 

BiH_Belgija_Grbavica_27_RSA.jpg - undefined

To bi zapravo značilo da bi BiH i Urugvaj, Španija i Argentina, Japan i SAD kao i mnogi drugi mogli igrati međusobno između Svjetskih prvenstava.

Eventualno proširenje je tek u početku i pregovori još uvijek traju između šest konfederacija.

"Ovi konstruktivni pregovori uključuju sve nacionalne asocijacije, sve konfederacije i naravno FIFA-u, s kojom imamo jako dobre odnose. FIFA je bila uključena u razgovore od samog početka, ali smo još daleko od konačnih odluka," kažu iz UEFA-e.

Aleksander_Ceferin_UEFA_Anadolija.jpg - undefined

Utakmice početnih faza natjecanja bi se igrale u terminima današnjih prijateljskih utakmica, a završne faze natjecanja igrale bi se u junu svake neparne godine.

Ideja je dati reprezentacijama utakmice s protivnicima na sličnom nivou te zamijeniti prijateljske utakmice koje nisu privlačne navijačima i medijima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije