Od sljedeće godine Zmajevi neće igrati prijateljske utakmice

Fena
Od sljedeće godine Zmajevi neće igrati prijateljske utakmice
AA / Ilustracija
Evropska fudbalska federacija (UEFA) jučer je predstavila novo reprezentativno takmičenje - Ligu naroda, koja će startovati 2018. godine.

Ovim takmičenjem UEFA će nadomjestiti većinu prijateljskih utakmica na koje se žale savezi, klubovi i igrači. Naime, prijateljske utakmice "troše" igrače, veliki je rizik od povreda, a efekt skoro nikakav od susreta bez rezultatskog značaja.

U novom takmičenju učestvovat će 55 reprezentacija, koje će biti uvrštene u četiri lige (A, B, C, D), od kojih će svaka biti podijeljena na četiri grupe sa po tri ili četiri reprezentacije.

U najjačoj A-ligi 12 reprezentacija će biti podijeljene u četiri grupe sa po tri ekipe. Pobjednici grupa će se plasirati na završni turnir Lige naroda 2019.

Jakosne grupe bit će određene na osnovu novembarske rang-liste UEFA-e, odlučeno je na današnjem sastanku Izvršnog odbora UEFA-e.

UEFA je saopćila da će se najbolje ekipe iz svake grupe probiti u bolju jakosnu grupu, a najslabiji će ispasti u niži rang.

Četiri reprezentacije iz Lige naroda će izboriti mjesto na Evropskom prvenstvu 2020.

UEFA - Liga naroda će se igrati u septembru, oktobru i novembru 2018, a reprezentacije će igrati šest utakmica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije