UEFA na mukama: Šta u slučaju izbacivanja Rusije

Radiosarajevo.ba
UEFA na mukama: Šta u slučaju izbacivanja Rusije
/ Anadolija
Posljednje upozorenje Fudbalskoj federaciji Rusije da će njihova selekcija biti izbačena s Europskog prvenstva u slučaju ponavljanja huliganskih izgreda navijača donijela je dosta glavobolje UEFA-i

Šta u slučaju da se stvarno desi isključivanje Rusije? Zvuči nevjerovatno, ali UEFA nema takmičarski modus za ovakav scenario.

Najmanje nedoumica ima oko sâme grupe B u kojoj se nalazi Rusija. Rezultati reprezentacije Rusije bili bi brisani pa bi njihovi protivnici – Engleska, Vels i Slovačka – na kontu imali samo po dvije utakmice.

Problem je činjenica da na ovogodišnjem Europskom šampionatu igraju 24 reprezentacije, odnosno to što u drugu fazu, po osnovu rezultata, prolaze i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Niko nema plan kako rangirati trećeplasirane reprezentacije u slučaju da u jednoj grupi ima jedna selekcija manje.

Teoretski, jedini način za "izjednačavanje" je da se svim trećeplasiranim selekcijama briše rezultat protiv "fenjeraša" grupe što opet otvara mnoga pitanja o regularnosti takmičenja. Dakle, ruski huligani postali su problem cijele fudbalske Europe, ne samo francuske policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije