UEFA danas bira najboljeg nogometaša u Europi: Modrić, Ronaldo ili Salah?

AA
UEFA danas bira najboljeg nogometaša u Europi: Modrić, Ronaldo ili Salah?
Foto: UEFA / Modrić, Ronaldo i Salah

Luka Modrić, Cristiano Ronaldo ili Mohamed Salah danas, 30. augusta, u Monte Carlu (Monako) bit će izabran za najboljeg fudbalera u Europi u sezoni 2017/2018. godine, u tradicionalnom izboru kojeg organizaciju Europska nogometna asocijacija (UEFA) i Europa Sports Media (ESM).

Svečana ceremonija proglašenja najboljeg manifestacije UEFA Player of the Year počet će u 18 sati u sali Grimaldi Forum” odnosno bit će obavljena prilikom žrijeba grupne faze Lige prvaka za tekuću sezonu. 

Modrić (Real Madrid/Hrvatska) osvajač je trofeja Lige prvaka u sezoni 2017/18. Postao je viceprvak svijeta s Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i dobitnik je FIFA-ine Zlatne lopte, namijenjene najboljem fudbaleru minulog Mundijala. 

Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Juventus/Portugal), takođe, osvojio je Ligu prvaka u 2017/18., ali i rekordni peti put, te je i najbolji strijelac renomiranog takmičenja šest sezona. 

Mohamed Salah (Liverpool/Egipat) imao je izuzetnu prošlu sezonu. Igrao je finale Lige prvaka i oborio je brojne rekorde u prvoj sezoni u Liverpoolu. 

Osim nagrade za najboljeg igrača u Europi, danas u Monte Carlu bit će inaugurirana i najbolja fudbalerka na tlu Starog kontinenta za minulu takmičarsku godinu. U uži krug nominiranih ušle su Pernille Harder (Wolfsburg/Danska), Ada Hegerberg (Lyon/Norveška) i Amandine Henry (Portland Thorns/Lyon/Francuska). 

Prilikom žrijebanja grupa bit će proglašeni i najbolji golman Lige prvaka za prošlu sezonu (kandidati: Alisson Becker, Gianluigi Buffon, Keylor Navas), odbrambeni igrač (Marcelo, Sergio Ramos, Raphael Varane), vezni (Kevin De Bruyne, Toni Kroos, Luka Modrić) i napadač (Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Mohamed Salah).

UEFA-in žiri koji će proglasiti pobjednike u svim konkurencijama sačinjavaju 32 trenera klubova učesnika Lige prvaka u minuloj sezoni, kao i 55 novinara, po jedan iz svake zemlje članice kontinentalne fudbalske asocijacije. Predstavnik Bosne i Hercegovine u UEFA-inom žiriju i ove godine je Bakir Tiro, urednik sportskog servisa AA za Balkan. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije