U Hrvatskoj će se utakmice SP-a moći gledati i u - školama

0
Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj će se utakmice SP-a moći gledati i u - školama
Foto: RAS Srbija / Ilustracija

Fudbal je, kažu, najvažnija sporedna stvar na svijetu, a kad je u pitanju Svjetsko prvenstvo, i oni koji ne gledaju – gledaju.

Nakon uspjeha koji su ostvarili na posljednjem svjetskom prvenstvu 2018, u susjedstvu su velika su očekivanja od Vatrenih.

Tako će na dane kad bude igrala njihova reprezentacija u Hrvatskom saboru praviti pauze, a utakmice će, ko bude htio, vjerovali ili ne, moći gledati i u školama.

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Znate li kako glase nadimci timova učesnika Svjetskom prvenstvu u Kataru?

Znate li kako glase nadimci timova učesnika Svjetskom prvenstvu u Kataru?

Ministar znanosti i obrazovanja Hrvatske Radovan Fuchs za RTL Danas je rekao da će u školama učenici također moći gledati utakmice kada igra Hrvatska, ako se većina u školi dogovori.

Sati koji će eventualno biti propušteni morat će se, pojasnio je ministar, nadoknaditi.

Napomenimo, piše Srednja.hr, prva utakmica Vatrenih koja pada na radni dan je u srijedu 23. novembra u 11 sati kada Hrvatska igra protiv Maroka. Sljedeća utakmica koja pada na radni dan je u četvrtak 1. decembra u 16 sati kada će se sučeliti Hrvatska i Belgija.

Bivša ministrica obrazovanja Hrvatske Blaženka Divjak šokirana je. "Čitam i ne vjerujem", istaknula je na društvenim mrežama te se nada da je izjava izvađena iz konteksta.

"Na stranu činjenica da to ministar ne može samo tako odlučiti, osobito bez saglasnosti roditelja i plana nadoknade sati nastave. Naime, nije jasno koji odgojni i obrazovni ishodi se ostvaruju gledanjem utakmica, a niti je li uopće ijedna škola dostavila takav nerazumni zahtjev nadležnom ministarstvu", istaknula je Divjak.

Svjetsko prvenstvo u Kataru, dodaje, prate brojne kontroverze još od trenutka kada su dobili domaćinstvo, preko ‘surovog odgnosa’ prema radnicima koji su izgrađivali stadion, pa bi se o tome trebalo govoriti učenicima jer je to moralna i etička dilema, koja može naći svoje mjesto u kurikulumu npr. Međupredmetne teme Građanskog odgoja i obrazovanja.

/ Anketa

Ko će biti novi prvak svijeta na Mundijalu u Kataru?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije