Tri zemlje bivše Juge imaju osiguran baraž

Radiosarajevo.ba
Tri zemlje bivše Juge imaju osiguran baraž


Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ima osiguran baraž, a ukoliko pobjedi Francuze, izabranici Safeta Sušića će ići direktno na Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini naredne godine.

Ipak, ukoliko Zmajevi ne uspiju savladati Pijetlove igrat ćemo u baražu, a kako sada stvari stoje Bosna i Hercegovina će najvjerovatnije biti nosioc u play-offu koji se igra 11. ili 12. novembr, a uzvrati 15. novembra.

Interesantno je kako se čak četiri zemlje sa prostora bivše Jugoslavije mogu naći u dodatnim kvalifikacijama. Pored BiH i Hrvatske koje još uvijek imaju šanse za prvo mjesto u skupini, baraž je osigurala i Crna Gora, a ukoliko slavi u Ljubljani u žrijebu će biti i Srbija.

Hrvatska ima priliku da se bori za prvo mjestu, ali im treba pobjeda protiv Litvanije i poraz Grka na gostovanju kod Gruzije.

Naime, naši Istočne komšije moraju savladati Sloveniju koja nema nikakvih šansi za baraž. Ukoliko se to ne dogodi, u baraž će ići najveće iznenađenje dosadašnjih kvalifikacija - selekcija Estonije.

Za baraž se još bore selekcije Belgije i Turske. Turci, iako zaostaju bod za Belgijancima, imaju prednost domaćeg terena i utakmicu protiv Azerbejdžana, dok će Crveni vragovi gostovati kod najubjedljivije ekipe kvalifikacija, Njemačke.

Rusija dočekuje posljednjeplasiranu reprezentaciju Andore i samo bi ih čudo moglo ne odvesti direktno na Euro. Za drugu poziciju bore se Republika Irska i Armenija. Iako u nekim kalkulacijama Irska može biti prva - ako bi slavili protiv Armenije, a Andora slavila u Rusiji.

Šveđani bi pobjedom nad Holandijom osigurali direktan plasman na EURO, ukoliko to ne učine najbolja drugoplasirana ekipa mogla bi biti Danska ili Portugal.

Španija je među prvima osigurala prolaz, a za drugo mjesto bore se Škotska i Češka. Škoti imaju bod prednosti na drugom mjestu, ali i gostovanje kod najjače ekipe na svijetu, dok Česi gostuju u Litvaniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije