Traže izbacivanje Argentine s Mundijala: "Messi se priklonio teroristima"

Radiosarajevo.ba
Traže izbacivanje Argentine s Mundijala: "Messi se priklonio teroristima"
Pljušte reakcije nakon što je Fudbalska federacija Argentina otkazala prijateljsku utakmicu svoje reprezentacije protiv Izraela u Jerusalemu.

Kompanija Comtec, koja je otkupila pravo prenosa na prijateljski meč, podnijela je tužbu FIFA-i zbog, kako se navodi, "vjerske diskriminacije" i traži isključenje Argentine sa Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Pomenuta televizijska kompanija platila je dva miliona dolara za pravo prijenosa na prijateljski meč Izraela i Argentine, a mediji javljaju da je prodato oko 45 hiljada ulaznica.

Meč je otkazala Argentinska fudbalska federacija nakon protesta palestinskih organizacija koje su ukazale da će Izrael politički zloupotrijebiti utakmicu.

''Kao ambasador UNICEF-a nisam mogao igrati protiv ljudi koji ubijaju nevinu palestinsku djecu. Morali smo otkazati utakmicu jer smo u prvom redu ljudi, a tek onda fudbaleri", rekao je Lionel Messi, prva zvijezda Argentine za TyC Sport.

Utakmica je trebala biti odigrana na stadionu "Teddy Kollek" u Melhi,  području Jerusalema, gdje je nekada bilo palestinsko selo koje su uništile izraelske trupe 1948. godine.

Zbog odgođene utakmice u Izraelu došlo do velikog sukoba između vlasti i opozicije. Izraelski lideri optužuju Lionela Messija i njegove suigrače za priklanjanje teroristima, javlja AP. 

Opozicija optužuje izraelsku ministricu sporta Miri Regev da je kriva za otkazivanje utakmice jer je insistirala da se utakmica iz Haife prebaci na spornu lokaciju u Jeruzalemu te je pokušala orkestrirati politizirano pojavljivanje Messija na određenim lokacijama.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zvao je argentinskog predsjednika Mauricija Macrija telefonom i tražio intervenciju.

''Nesreća je da fudbalski vitezovi Argentine nisu izdržali pritisak mrzitelja Izraela čiji je jedini cilj da nanesu štetu našem osnovnom pravu na samoobranu i omoguće uništenje Izraela. Nećemo pokleknuti pred ovim čoporom antisemitskih pristalica terorista'', kazao je ministar odbrane Izraela Avigdor Lieberman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije