Talijanski fudbaler odbio 200 hiljada eura mita

Radiosarajevo.ba
Talijanski fudbaler odbio 200 hiljada eura mita

Simoneu Farini, igraču drugoligaša Gubbia, ponuđeno je uoči utakmice 200 hiljada eura, ukoliko njegov klub izgubi. Farina je otišao na policiju i sve prijavio. Sada ga u Italiji slave kao junaka.

Profesionalni nogometaš iz talijanske druge lige Simone Farina, koji je u novembru odbio mito u visini od 200 hiljada eura da bi izmanipulirao jednu igru u talijanskom Kupu, postao je u Italiji simbolom poštenog nogometa. Kao nagradu za njegovu iskrenost Farinu je talijanski nacionalni selektor Cesare Prandelli  pozvao na trodnevni trening u talijanskom nacionalnom timu, uoči prijateljske utakmice protiv SAD-a koja će se održati 29. februara.

"Farina ne samo da je dokazao kako posjeduje hrabrost, već i izuzetnu unutarnju snagu. Stoga ga želimo podržati i zahvaliti mu se", izjavio je Prandelli. Za Farinu je, koji je najveći dio svoje karijere odigrao u Trećoj ligi i koji zarađuje 90 hiljada eura godišnje, Prandellijev poziv posebna čast i jedinstvena prilika. "Nisam učinio ništa posebno. Ne osjećam se kao junak. Jednostavno sam radio po svojoj savjesti", izjavio je Farina.

Postao simbol poštenog fudbalera
Farina je policiji prijavio pokušaj podmićivanja, nakon čega je uslijedio niz hapšenja. U okviru široke akcije protiv kladioničarskih skandala  i manipulacija rezultatima, uhapšen je i bivši kapetan prvoligaškog tima Atalanta Bergamo Christiano Doni. Pokušaj podmićivanja izravno je doveden u vezu s bivšim igračem Alessandrom Zamparinijem, koji je uhapšen zajedno s Donijem prije nekoliko dana.

U Italiji je upravo u toku velika istraga zbog optužbi o korupciji u nogometu, a državni tužitelj iz Cremone istražuje 20 prvoligaških utakmica. Između ostalih radi se o igrama u kojma su nastupali rimski Lazio, Napoli, Genova, Bologna i Cagliari. Državni tužitelj traži članove kriminalne organizacije sa sjedištem u Singapuru te nekoliko operativnih tačaka u istočnoj Evropi, koja je navodno imala upliva na rezultate u talijanskom nogomentom prvenstvu. Istražuju se i veze nogometa s napuljskom mafijom Camorrom, jer se pretpostavlja da mafija preko nogometa sve više pere svoj novac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije