Svi dosadašnji selektori BiH

Radiosarajevo.ba
Svi dosadašnji selektori BiH


Prije nešto više od petnaest godina nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine počela je svoje prve kvalifikacije za odlazak na neko veliko međunarodno takmičenje.

Od tada je BiH učestvovala u osam kvalifikacionih ciklusa, što za svjetska, što za evropska prvenstva i nikada se nismo plasirali niti na jedno.

Istina, u tri navrata smo bili blizu direktnog plasmana, ali nam je nedostajala pobjeda u zadnjim utakmicama. Dva puta smo kroz baraž tražili put do završnica takmičenja, ali ni tu nismo imali sreće.

 

Muzurovićev prvi mandat

Od prve utakmice, pa do kraja kvalifikacija za Mundijal 1998. godine u Francuskoj, predvodio nas je Fuad Muzurović. Tada smo odigrali ukupno 17 susreta, ostvarivši sedam pobjeda, dva neriješena rezultata i osam poraza, uz gol-razliku 21:23. U pomenutim kvalifikacijama odigrali smo osam susreta, tri puta slavili i pet puta poraženi. Kvalifikacije smo završili kao četvrti iza Danske, Hrvatske i Grčke.

Mušovićeva jedna pobjeda

Kormilo našeg državnog tima preuzeo je Džemaludin Mušović. BiH je iz sedam mečeva ubilježila svega jednu pobjedu, dva remija i četiri poraza, od čega se ističu oni od Argentine sa 5:0 i od Malte 2:1. Gol razlika našeg državnog tima bila je 7:16. U kvalifikacijama za Euro 2000. godine ubilježena je jedna pobjeda, jedan remi i dva poraza.

 

Hadžibegićevih sedam uztakmica

Situaciju je tokom istih kvalifikacija pokušao popraviti Faruk Hadžibegić. Za njegovog mandata odigrali smo također sedam utakmica, od čega smo slavili u dvije, dva susreta su završena bez pobjednika, a ubilježili smo i tri poraza. Od navedenih susreta samo je jedan bio prijateljski, i to onaj protiv Mađarske koji je završen bez pobjednika. Gol razlika bila je 10:10. Te godine zauzeli smo treće mjesto u kvalifikacijama, iza Češke i Škotske.

Drago Mišo Smajlović

Nakon što Hadžibegić nije želio produžiti saradnju sa našim državnim timom, klupu je preuzeo Drago Mišo Smajlović i predvodio BiH  kroz kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2002. godine. U tom periodu BiH je odigrala 14 utakmica, od čega smo ostvarili pet pobjeda, četiri remija i pet poraza, uz gol razliku 20:18. U kvalifikacijama su zabilježene dvije pobjede, dva remija i četiri poraza. Borbu za Mundijal završili smo na četvrtom mjestu iza Španije, Austrije i Izraela.

Sliškoviću ukazano najveće povjerenje

Najduže na klupi Zmajeva sjedio je Blaž Slišković koji je BiH vodio kroz nepuna tri kvalifikaciona ciklusa. BiH je pod njegovom palicom odigrala 37 utakmica gdje smo ostvarili 11 pobjeda, 11 remija i 15 poraza, uz negativnu gol razliku 44:56. BiH u kvalifikacijama je ukupno predvodio 22 puta i to sa bilansom od devet pobjeda, šest remija i sedam poraza. 

Kvalifikacije za Euro završili smo kao četvrti, a da smo slavili protiv Danske u posljednjem susretu na Koševu, bili bi prvi. Susret je završen 1:1, a mi smo gledali u leđa Dancima, Rumunima i Norvežanima.

Već u sljedećim kvalifikacijama imali smo priliku plasirati se na SP, ali nam je trebala pobjeda nad Srbijom. Nakon poraza u Beogradu kvalifikacije smo završili kao treći iza Srbije i Španije.

Počeo je Baka i kvalifikacije za EP 2008, a mandat je završio neslavnim porazom u Zenici od Grčke 0:4.

Muzurovićev drugi mandat

Nakon loših rezultata na startu kvalifikacija klupu je po drugi put preuzeo Fuad Muzurović, i to u situaciji kada je veliki broj reprezentativaca bojkotovao mečeve zbog poznate situacije sa Nogometnim savezom. U teškim uslovima, Muzurović je BiH predvodio u devet mečeva gdje smo ostvarili tri pobjede i šest poraza. Sve tri pobjede ostvarene su u kvalifikacijama. Završili smo četvrti iza Grčke, Turske i Norveške.

Kodrina dva meča

Sa velikim ambicijama BiH je preuzeo Meho Kodro, ali je na klupi sjedio u samo dva, prijateljska susreta u kojima nije ostvarena niti jedna pobjeda. Zbog nesuglasica sa rukovodstvom Saveza, Kodro je dobio otkaz. 

Denijal Pirić

Jednu utakmicu na klupi BiH sjedio je i Denijal Pirić. Tada je BiH sa kombinovanim timom sa 1:0 savladala Azerbejdžan pred praznim tribinama stadiona Bilino Polje.

Ćiro i prvi baraž 

Nogometni savez naše zemlje uspio je smiriti situaciju tako što su angažovali Miroslava Ćiru Blaževića, a ovaj im se odužio tako što je izborio baraž. Ćiro je vodio BiH u 17 susreta gdje je ostvario osam pobjeda, dva remija i sedam poraza uz gol razliku 34:24.

Kroz kvalifikacije BiH je za Blaževićevo vrijeme ostvarila šest pobjeda, jedan remi i tri poraza. Zauzeli smo drugo mjesto iza Španije i tako izborili baraž za odlazak na SP 2010. gdje smo oba puta poraženi od Portugala.  Također, BiH je pod Ćirinom palicom ostvarila i najubjedljiviju pobjedu u historiji BiH, tada smo sa 7:0 savladali Estoniju.

Sušić i drugi baraž

Blažević nije želio produžiti ugovor sa BiH, a klupu je zatim preuzeo Safet Sušić koji je u 20 odigranih susreta zabilježio osam pobjeda, šest remija i osam poraza te gol razliku 30:29.

U kvalifikacijama za odlazak na EP 2012. Pape je na klupu BiH ostvario šest pobjeda, dva remija i dva poraza. Tada smo imali priliku pobjedom nad Francuskom plasirati se direktno na Evropsko prvenstvo, ali smo u Parizu remizirali, te ponovo igrali baraž. Opet smo igrali protiv Portugala gdje smo ostvarili remi u prvom susretu i težak poraz u Lisabonu od 6:2.

Selektoru Sušiću na ljeto završava ugovor, a iz Nogometnog saveza su najavili da će Papetu ponuditi novi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije