Šveđani sele stadion Rasunda u Prištinu

Radiosarajevo.ba
Šveđani sele stadion Rasunda u Prištinu


Susret između Švedske i Srbije 05. juna će biti posljednja utakmica odigrana na stadionu Rasunda. Naime Šveđani planiraju isti preseliti na drugi dio kontinenta - ito u glavni grad Kosova, Prištinu.

Ova odluka donijeta je još početkom godine, mada se i već ranije znalo da će slavni švedski stadion biti zatvoren krajem 2012 zbog svoje starosti, piše Blic.

Stadion u Stockholmu je izgrađen još 1937. godine. Stadion prima 36,000 gledalaca, a najveća posjeta bila je 1969. godine u utakmici sa Francuskom kada je na staidonu bilo 52,000 gledalaca. Na tom stadionu igrao je jedan od najtrofejnijih švedskih klubova AIK.

"Ceo stadion Rasunda biće dar našem Savezu. Teško je proceniti koliko to zapravo košta, ali poklon sadrži 37.000 stolica, osvetljenje koje ispunjava uslove FIFA, ozvučenje, aluminijumske ograde, četiri kapije, trideset metara tunela za igrače, VIP ložu, 12 blagajni, salu za konferencije i osam svlačionica" rekao je Albert Bunjaki, selektor fudbalske reprezentacije Kosova koja nema dozvolu da igra međunarodne utakmice sa drugim selekcijama pod FIFA-inim okriljem.

Stadion je bio domaćin finalne utakmice Svjetskog prvenstva 1958. godine kada je Brazil sa 5:2 savladao Švedsku. Na tom stadionu svoje utakmice trebala je na Evropskom prvenstvu 1992. godine igrati i reprezentacija Jugoslavije koja je zbog UN-ovih sankcija izbačena sa turnira. Bosna i Hercegovina upisala je jedan nastup na ovom stadionu, ito u porazu od Švedske sa 4:2.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije