Šuker i Dalić govorili o Vatrenim, večeras će gledati sarajevski derbi

Faruk Zametica
Šuker i Dalić govorili o Vatrenim, večeras će gledati sarajevski derbi
Foto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba / Davor Šuker i Zlatko Dalić na Simposaru u Sarajevu

Drugi dio nogometnih razgovora na sedmom izdanju Simposara vodili su predsjednik HNS-a Davor Šuker i selektor reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić.

Sa Dalićem i Šukerom razgovarali su legendarni novinar iz Splita Zdravko Reić i Mario Zovko, glavni urednik zagrebačkih Sportskih novosti.

Zvanično otvoren sedmi Simposar u Sarajevu premijerom filma o Švabi

Zlatko Dalić dolazi u Sarajevo: Gost kod omiljenog bh. novinara

Premijerom filma o Švabi iz Sarajeva sutra počinje sedmi Simposar

O Ligi nacija?

"Zabrinjava me kada pročitam novine i kada neki akteri ovog takmičenja kažu da je Liga nacija bezvezno takmičenje. Sad ću da objasnim zašto to nije tako. Prije je bilo da osam velikih reprezentacija prijateljske utakmice između sebe. Nikada ove manje reprezentacije neće doći do ovih velikih utakmica. Eh, da bi mogle sve reprezentacije podijeliti taj fudbalski kruh napravljena je Liga nacija. Sve se utakmice prenose i te utakmice velikih, ali i malih reprezentacija", rekao je Davor Šuker na početku obraćanja i dodao:

"Moramo više podržati reprezentacije. Pa nije kraj svijeta i ako se izgubi 3:0. Treba podržati reprezentaciju za naredne utakmice. Trebamo mijenjati mentalitet", istaknuo je Šuker.

Dodao je i da Hrvatskoj nedostaje kamp kakav u Zenici ima reprezentacija BiH. Novca ističe ne nedostaje, a dodao je i da je reprezentaciji Hrvatske potreban stadion od 30.000 gledalaca, koji bi se višestruko isplatio i lokalnoj zajednici i državi Hrvatskoj.

"Nacionalni stadion nam treba. Pogledajte stadion u Budimpešti koji je jedan prekrasan stadion od 25.000 sjedećih mjesta. Ne treba nam stadion od 50-60.000 sjedećih mjesta. Novca ima, potrebno je samo napraviti jedan ozbiljan projekat", rekao je Šuker. 

Osvrnuo se Šuker na navijače, odnosno na činjenicu da navijači često prekidaju utakmice bakljadama kako bi izbacili Hrvatsku s velikih takmičenja zbog nezadovoljstva s radom Saveza. Šuker je rekao kako UEFA i FIFA nikada neće kazniti Hrvatsku izbacivanjem.

Dodao je Šuker i da će fudbal u Hrvatskoj nastaviti rasti, odnosno da će HNL nastaviti s napretkom. Podvukao je i važnost struke na ovim prostorima i istaknuo kako je jako važno da se stručni kadrovi zaštite i da budu plaćeni s obzirom na to da često ne dobiju primanja koja im pripadaju.

Prisutnim na seminaru obratio se i Zlatko Dalić.

"Počašćen sam što sam bio dio premijere filma o velikom Ivici Osimu. Mislim da smo ostvarili rezultat koji daje nadu mladim da mogu biti kao veliki. Bilo je mnogo problema, ali smo sve riješili. Nije bilo lako, ali je ovo posljedica sve jednog sistematskog rada. Imali smo dosta nesreće i ranije protiv Turske i Portugala. Preuzeli smo rizik i napravili na kraju rezultat koji je po mom mišljenju ova reprezentacija zaslužila", rekao je Dalić i dodao:

"Na ovom Svjetskom prvenstvu pobijedila je timska igra. Imali smo četiri europske reprezentacije koje su igrale timski. Pojedinci su otišli kući. Govorili smo maloprije o negativnostima. Ima ih, glasniji su, ali ovaj put smo pobijedili mi. Ostatak taj koji je pozitivan je pobijedio na ovom Svjetskom prvenstvu. Odnosno tokom SP-a, i nakon Svjetskog prvenstva", istaknuo je Dalić.

Dodao je Šuker i kako će vrh HNS-a danas biti na stadionu Asim Ferhatović i gledati sarajevski derbi između Sarajeva i Željezničara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije