Sto godina Željezničara: Jači od ratova, režima i partija!

1
Radiosarajevo.ba
Sto godina Željezničara: Jači od ratova, režima i partija!
Facebook / Sto godina Željezničara

Fudbalski klub Željezničar danas slavi svoj 100-ti rođendan.

"Jači od ratova, režima i partija! Sto godina Željezničara", objavili su iz FK Željezničar danas na zvaničnom klupskom Facebooku.

Željezničar je zvanično osnovan 19. septembra 1921. godine od strane radnika "Željezničke radionice" na inicijativu Dimitrija Dimitrijevića, iako se u današnjem vremenu kao rođendan Željezničara uzima datum odigravanja prve zvanične utakmice - 17. septembra 1921. godine Željezničar je odigrao prvu zvaničnu utakmicu, i to protiv tada dobro dobro poznate ekipe "Sašk Napretka".

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Ideju o osnivanju novog fudbalskog kluba, mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju, Ludvigu Lepleu.

Uz Stjepana Katalinića formirali su inicijativni odbor, iz čijeg jezgra je nastala i prva Uprava kluba.

U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzecirz, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba. Tako je počela "plava priča", koja traje i danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije