Statistika kaže da se Manchesteru namiještaju sudijske nadoknade

Radiosarajevo.ba
Statistika kaže da se Manchesteru namiještaju sudijske nadoknade

FOTO: Getty Images

Sir Alex Ferguson vili se pohvaliti kako njegov Manchester United ima najveći procenat golova u zanjim minutama na svijetu. Međutim sve je veći broj onih koji tvrde kako im u tome pomažu i sudije. Čini se da prvaci Premier lige izvlčače veliku korist od sudijskih produžetaka na svojim utakmicama.

Nakon kontroverzi oko pobjedonosnog gola Michaela Owena na nedjeljnom derbiju između Uniteda i Cityja, Guardian je napravio zanimljivu analizu. Pregledali su sve utakmice Uniteda na Old Traffordu od početka sezone 2006-07 i otkrili da su u situacijama kada je ovaj tim bio u lošijem položaju ili izjednačen, sudijske nadoknade bile u prosjeku jednu minutu dulje. I obratno, kada je United bio u vodstvu, sudijske nadoknade su trajale minutu kraće.

U 48 utakmica, kada je Manchester United bio u vodstvu, prosječna sudačka nadoknada bila je 191,35 sekundi, dok je u 12 utakmice kada je United bio izjednačen ili je gubio, sudačka nadoknada iznosila prosječno 257.17sec.

U sezoni 2006-07, na primjer, United je vodio 15 puta i tada je sudačka nadoknada iznosila prosječno 194.53 sekunde. U četiri utakmice, kada je United bio u lošijem položaju od suparnika, sudačka nadoknada je iznosila prosječno 217.25 sekundi. Sljedeće godine dešava se još veća razlika: 178.29 sekundi, naspram 254.5.

Prošle sezone omjer izgleda ovako: 187.71 sekundi kada su bili u vodstvu naspram 258.6 sekundi kada su gubili. .

Ovu matricu nastavljaju i prve tri utakmice ove sezone. U prve dvije utakmice Uniteda sudijska nadoknada je iznosila 304 sekunde, dok je u nedjelju Atkinson odredio čak 415 sekundi, piše Guardian.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije