Stadion prinčeva koji se divio Sušiću i ugostio devet velikih finala

Radiosarajevo.ba
Stadion prinčeva koji se divio Sušiću i ugostio devet velikih finala
EPA / Park prinčeva
Najpoznatiji stadion u Francuskoj i jedan od najpoznatijih na svijetu je Park prinčeva. Izgrađen je 1897, ali od 1972. dom je Paris Saint-Germaina.

Prvi stadion izgrađen je već pomenute 1897. godine. Napravljen je tako brzo i loše pa posjetitelji nisu ušli na tribine kada je stadion otvoren. Postojao je strah da će se tribine srušiti pod težinom gledatelja. Prvi Park prinčeva ugostio je atletičare, ragbiste, fudbalere, pa čak i bicikliste. Nekoliko utrka Tour de Francea završavalo je upravo na Parku prinčeva.

Na ovom stadionu igrala su se dva svjetska i dva evropska prvenstva. Francuska je 1938. godine ugostila najbolje reprezentacije svijeta, a na Parku prinčeva odigran je polufinalni susret u kojem je Mađarska pregazila Švedsku rezultatom 5:1.

Samo 22 godine kasnije na ovom stadionu igralo se prvo Evropsko prvenstvo. Jugoslavija je u polufinalu bila bolja od Francuske, dok su u finalu poraženi od reprezentacije Sovjetskog saveza. Park prinčeva bio je domaćin i finala Evropskog prvenstva 1984. godine, a Francuska je ovoga puta slavila protiv Španije rezultatom 2:0 za prvi trofej prvaka Evrope u historiji.

Na Svjetskom prvenstvu 1998. godine pored utakmica grupne faze, na Parku prinčeva igrala se utakmica osmine finala između Brazila i Čilea, te utakmica između Hrvatske i Holandije za treće mjesto. Pored završnica evropskog i svjetskog prvenstva, na stadionu Park prinčeva odigrana su i tri finala Lige prvaka. Real Madrid je 1956. godine slavio protiv Stade de Reimsa, a 1975. Bayern Minhen protiv Leedsa. Liverpool je 1981. godine savladao Real Madrid s 1:0.

Odigrane su i dvije utakmice finala Kupa pobjednika kupova. Anderlecht je slavio protiv Austrije iz Beča s 4:0, 1978. godine, a Zaragoza protiv Arsenala 1995. godine. Milanski Inter bio je bolji od Lazija 1998. godine u finalu Kupa UEFA.

Stadion je dom Paris Saint-Germaina, koji je prvu titulu prvaka Francuske osvojio 1986. godine na krilima Safeta Sušića, najboljeg fudbalera ovog kluba u njegovoj historiji po izboru France Footballa. Narednu titulu osvojili su 1994. godine, a onda je nakon dolaska Nassera Al-Khelaifija klub iz prijestolnice Francuske osvojio četiri uzastopne titule. PSG je rekorder po broju osvojenih Kupova Francuske. Sveci su ovaj trofej osvajali deset puta.

Utakmice na Evropskom prvenstvu:

Grupna faza:

15:00 Turska - Hrvatska - 12. 6. 2016.
18:00 Rumunija - Švicarska - 15. 6. 2016.
21:00 Portugal - Austrija - 18. 6. 2016.
18:00 Sjeverna Irska - Njemačka - 21. 6. 2016.

Osmina finala:

18:00 Pobjednik grupe B - Trećeplasirani A/C/D

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije