Španski velikan će koristiti umjetnu inteligenciju za dovođenje igrača

0
Radiosarajevo.ba
Španski velikan će koristiti umjetnu inteligenciju za dovođenje igrača
Foto: EPA - EFE / Sevilla

Španski fudbalski velikan Sevilla koristit će umjetnu inteligenciju kako bi unaprijedio proces dovođenja novih igrača.

Tim iz Andaluzije je sklopio partnerstvo s kompanijom IBM, kako bi mogla da koristi AI alat po imenu Scout Advisor.

Ovaj program, koji je IBM i razvio na svojoj platformi, bit će integrisan s postojećim paketom aplikacija koje već postoje u samom klubu.

Poznat termin dženaze majke ubijenih sarajevskih mališana i pripadnice Armije RBiH Halide Bojadži

Poznat termin dženaze majke ubijenih sarajevskih mališana i pripadnice Armije RBiH Halide Bojadži

Dva tima progamera koristila su modele za pretraživanje i analizu velikog broja informacija, kako bi iz klupske baze podataka procijenili potencijalna pojačanja.

To uključuje i kvantitativne podatke o visini, težini, brzini, broju golova i odigranih minuta, ali i kvalitativne nestrukturirane podatke poput tekstualne analize više od 200.000 skautskih izvještaja.

Sevilla je inače u fudbalskom svijetu poznata po ogromnoj bazi podataka o kvantitativnim procjenama igrača, a klub je bio jedan od pionira u razvoju sopstvenih aplikacija s velikim brojem podataka koji karakteristike pojedinih igrača temelje na širokom spektru kvantitativnih parametara.

Koristeći uputstva skauta koji opisuju ključne karakteristike igrača, Scout Advisor generisat će spiskove kandidata na osnovu unaprijed zadatih zahtjeva, i sve će to biti sažeto i poredano po želji ljudi iz kluba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije