Španija prejaka za Zmajeve (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Španija prejaka za Zmajeve (VIDEO)

FOTO: Reuters

Bosna i Hercegovina visoko je poražena od Španije sa 2:5 u posljednjoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi iduće godine.

Selektor Blažević odlučio je na teren izvesti najjaču postavu unatoč riziku od dobijanja žutih kartona koji bi neke od deve ugroženih prvotimaca moglo udaljiti sa prvih utakmica baraža. Jedine izmjene bile su na golu gdje je umjesto Hasagića stajao Supić, i umjesto kartoniranog Ibričića igrao je Pjanić.

Naša reprezentacija dobro je otvorila susret i već u prvim minutama Džeko i Ibišević imali su odlične prilike. Džeko se odlično oslobodio jednog igrača Španije i šutirao direktno u Casillasa. U drugoj akciji Edin je uposlio Ibiševića koji prolazi Casillasa, ali lopta mu prelazi preko noge i završava pored gola,

Nakon propuštenih prilika uslijedila je kazna. U 13. minuti, nakon ubačaja iz slobodnog udarca Piquet je najviši i glavom matira istrčalog Supića.

Igrači Bosne i Hercegovine nisu se stigli ni oporaviti od primljenog pogotka, a već u sljedećoj minuti novi šok na Bilinom Polju. Negredo je odlično izbacio Silvu koji izlazi sam ispred Supića i rutinski šalje loptu u našu mrežu.

Do kraja prvog poluvremena nekoliko dobrih prilika na obje strane. Za naš tim Ibišević je imao dvije dobre prilike, Pjanić i Misimović pokušali su nekoliko puta iz daljine, a najbolju priliku imao je Salihović koji je izašao sam ispred Casillasa, a golman Španije je još jednom izašao kao pobjednik u duelima sa našim igračima. Treba istači da je Španija do ovog susreta primila samo tri gola.

Zmajevi su ofanzivno krenuli u drugom dijelu i imali dvije dobre prilike preko Džeke, a onda su u samo 5 minuta Španci iskoristili greške naše zadnje linije. Prvo je Salihović u 50. minuti izgubio loptu, Silva uposlio Negreda koji je uhvatio Supića na pogrešnoj nozi i postigao treći pogodak za Furiju.

Četiri minute kasnije greška naše odbrane, lopta je prošla pored Supića i Spahića, a Negredo ponovo trese mrežu našeg tima za 0:4.

Nakon primljenog četvrtog gola naša igra je u potpunosti opala, te su Španci imali nekoliko dobrih prilika ali je Supić dobro intervenisao.

U 66 minuti u igru je ušao Vladavić što je promijenilo pristup našeg tima, koji je krenuo nešto ofanzivnije i po desnoj strani koja je, do tog trenutka bila dosta usporena.

Ipak u 89. minuti rezervista Mata je pogodio za velikih 0:5. Treba dodati i to da je naš tim bez obzira na rezultat svih 90 minuta imao gromoglasnu podršku publike.

Igrači su im se naivjačima odužili u samom finišu susreta. Prvo je Džeko pokupio jednu odbijenu loptu i majstorski od stativu postigao svoj deveti pogodak u kvalifikacijama. Samo minut kasnije Misimović je uhvatio Casillasa na krivoj nozi i postigao drugi pogodak za BiH i konačnih i podnošljivih 2:5.

http://www.youtube.com/watch?v=AVGYummnLbo


Unatoč visokom porazu Zmajevi su pružili dosta dobru partiju protiv prvaka Evrope, a ono što je najbitnije jeste da niko od igrača nije dobio žuti karton, tako da će Ćiro u baražu na raspolaganju imati sve igrače.

Španija je kvalifikacije završila kao jedina ekipa koja je pobjedila u svim utakmicama, uz gol razliku 28-5. Bosna i Hercegovina je završila druga sa gol razlikom 25-13. BiH je četvrta reprezentacija po broju postignutih pogodaka, a Džeko je drugi strijelac kvalifikacija sa 9 golova, a jedino je Gekas ispred njega sa 10 postignutih pogodaka.

Rezultati grupe 5:
Turska - Armenija 2:0
Estonija - Belgija 2:0
BiH - Španija 2:5

Tabela:
Španija 10 10 0 0 28 5 30
BiH 10 6 1 3 25 13 19
Turska 10 4 3 3 13 10 15
Belgija 10 3 1 6 13 20 10
Estonija 10 2 2 6 9 24 8
Armenia Armenia 10 1 1 8 6 22 4

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije