Dublin / Šok iz UEFA-e za klubove iz BiH: Europska liga će biti sve dalja za naše timove

03. 12. 2018. u 14:43:00 A. S.

Shares: 149

Europska nogometna organizacija (UEFA) jučer je obradovala mnoge u Bosni i Hercegovini i region objavom informacije da je odlučila pokrenuti novo klupsko takmičenje - Europsku ligu 2.

Kako su službeno najavili iz UEFA-e novo takmičenje će početi u sezoni 2021./22,, učestvovat će 32 kluba u osam grupa.

UEFA odobrila treće klupsko takmičenje: Prilika za slabije

No, danas je stiglo iznenađenje za klubove iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona, u objašnjenju.

Prva dva kluba iz svake grupe plasirat će se u doigravanje, gdje će im se pridružiti i trećeplasirani timovi Europske lige, koja će formiranjem Europske lige 2 smanjiti broj sudionika na 32 kluba.

Pobjednik će osigurati nastup u Europskoj ligi za sljedeću sezonu”, najavili su jučer iz Dublina, gdje je održan žrijeb kvalifikacija za Europsko prvenstvo, a BiH je svrstana u grupi zajedno sa Italijom, Finskom, Grčkom, Armenijom i Lihtenštajnom.

Već danas šok za sve klubove iz Bosne i Hercegovine. Iz UEFA-e je stiglo dodatno obavještenje da bi BiH, kako sada stvari stoje, formiranjem novog takmičenja mogla ostati bez predstavnika u Europskoj ligi. 

Naime, prvaci država će i dalje ići u pretkola Lige prvaka, ali samo klubovi 15 najjačih europskih liga će učestvovati u pretkolima za nastup u Europskoj ligi. 

Bosna i Hercegovina je trenutno na 40. mjestu na UEFA ranking listi i za dvije godine bi trebali toliko napradovati da bi stigli do prvih 15 pozicija.

Sada je više nego izvjesno da će se klubovi iz Bosne i Hercegovine (ne računajući prvaka BiH, op. a.) takmičiti u Europskoj ligi 2. 

Ostane li BiH izvan 15 najboljih liga, što je skoro pa izvjesno (Hrvatska trenutno 16, Srbija 19, Slovenija 30. mjesto, op. a.), naš predstavnik do Europske lige, ali i mnogi u regionu, moći samo preko kvalifikacija za Ligu prvaka.

KOMENTARI (1)