Sloboda ostala bez Evrope

Radiosarajevo.ba
Sloboda ostala bez Evrope

Nogometni savez Bosne i Hercegovine saopštio je na svojoj oficijelnoj stranici sve vezano za dešavanja oko licenciranja klubova za evropska takmičenja. Klubovi koji su ispunili uslove za izlazak na evropsku scenu su Zrinjski, Slavija, Sarajevo i Široki Brijeg.

Sapštenje za javnost N/FSBiH prenosimo vam u cjelosti:

Kao što je poznato ukupnoj fudbalskoj javnosti Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je Licencor za izdavanje licenci klubovima Premijer lige Bosne i Hercegovine za domaća i međunarodna takmičenja.

Statutom Saveza koji je u potpunosti usklađen sa statutima FIFA-e i UEFA-e određena su pravna tijela, odnosno komisije (Prvostepena i Drugostepena) koje su jedine nadležne za izdavanje licenci klubovima. Ove godine Prvostepena komisija sa sastala dana, 23.04.2009. godine, kojom prilikom je izdala licence:
- za međunarodna takmičenja: Zrinjski, Slavija i Široki Brijeg, i
- za domaća takmičenja: Zrinjski, Široki Brijeg, Sarajevo, Željezničar, Orašje, Čelik, Laktaši i Slavija.

Dana, 19.05.2009. godine sastala se Drugostepena komisija i razmtrala žalbe klubova:
- za međunarodna takmičenja: Sloboda, Borac i Sarajevo,
- za domaća takmičenja: Borac, Leotar, Velež, Travnik, Zvijezda, Modriča, Sloboda, dok Posušje nije ni ulagalo žalbu.

Na ovoj sjednici su usvojene sve žalbe za domaća takmičenja, nakon čega je sjednica prekinuta, jer je zatražena dodatna dokumentacija i tumačenje od strane drugog nadležnog organa NS/FS BiH.

Dana 25.05.2009. godine nastavljena je sjednica Drugostepene komisije za licenciranje klubova, kojom prilikom je izdata licenca za FK „Sarajevo“, dok su žalbe FK „Slobode“ i FK „Borac“ odbijene zbog nepravovremenog ispunjenja finansijskog kriterija.
Odluke koje je donijela Drugostepena komisija su konačne i obavezujuće što je u skladu sa članom 37. Pravilnika o licenciranju klubova.
Do dana, 29.05.2009. godine, u 24:00 sata, Savez je bio obavezan da ispuni i proslijedi aplikaciju UEFA-i o ključnim informacijama koje sadrže odluke Prvostepene i Drugostepene komisije.

Sve ostale informacije koje su se pojavile u medijima su izašle iz okvira ingerencija nadležnih organa, jer odluke koje su donešene mogu samo obrazlagati predsjednici nadležnih komisija koje su ih i donijele.

Također, potrebno je uzeti u obzir da su svi članovi komisija Prvostepene i Drugostepene, kao i kompletna licencna administracija i sam Generalni sekretar potpisali odgovarajuće izjave prema UEFA-i o povjerljivosti svih informacija. Isto su učinili i/ili predsjednici, odnosno direktori klubova Premijer lige, tako da narušavanje ovakvih principa podliježe disciplinskim sankcijama, u skladu sa UEFA propisima i standardima.


nfsbih/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije