Prijateljski meč protiv Irana: Pobjeda imperativ

0
Radiosarajevo.ba
Prijateljski meč protiv Irana: Pobjeda imperativ
Foto: Reprezentacija.ba / Zmajevi

Reprezentacija Bosne i Hercegovine će u četvrtak (18 sati) na Koševu odigrati prijateljsku utakmicu protiv Irana.

Ukupno su ove dvije reprezentacije odigrale sedam puta, a šesti put u prijateljskom meču.

Interesantno, naši najbolji nogometaši nisu nikad pobijedili Irance u prijateljskim mečevima – poraženi su pet puta i samo jednom odigrali neriješeno.

Jedinu pobjedu naši zmajevi su ostvarili na Mundijalu u Brazilu 2014. godine (3:1), kada su se u strijelce upisali Edin Džeko, Miralem Pjanić i Avdija Vršajević.

Prvi međusobni prijateljski duel odigran je 22. jula 2001. godine u Bihaću, kada su fudbaleri BiH vodili 2:0 pogocima Seada Seferovića i Miroslava Dujmovića, ali je Iran uspio da izbjegne poraz (2:2).

U naredne četiri utakmice Iran je slavio protiv Zmajeva – najubjedljivije je bilo 10. avgusta 2001. godine u Teheranu gdje su domaći stigli do trijumfa od 4:0.

Četiri godine kasnije, također u iranskoj prestonici, Iran je savladao BiH sa 2:1, a iste godine su Zmajevi primili pet komada iako su vodili golovima Zvjezdana Misimovića i Sergeja Barbareza (5:2).

Peti prijateljski duel BiH i Irana odigran je na Koševu 12. avgusta 2009. godine i tada se također desio preokret u korist iranskog tima.

Edin Džeko je dva puta pogodio mrežu gostiju, međutim, u posljednjih 10 minuta Iran je stigao do preokreta i pobjede.

Osim Iranaca, najviše prijateljskih utakmica, čak pet, BiH je odigrala sa reprezentacijom Sjeverne Makedonije.

Zmajevi sa Makedoncima imaju identičan skor – po jednu pobjedu i poraz i tri neriješena susreta, potom slijede selekcije Albanije i Meksika, po tri prijateljska dvoboja sa BiH, piše scsport.ba.

Dva puta je BiH igrala protiv Brazila, Argentine, Hrvatske, Španije, Francuske…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije