Sistemsko zlostavljanje u ženskoj fudbalskoj ligi u SAD

0
Radiosarajevo.ba
Sistemsko zlostavljanje u ženskoj fudbalskoj ligi u SAD
Foto: Facabeook / nswl

Zlostavljanje i nedolično ponašanje u američkoj Nacionalnoj ženskoj fudbalskoj ligi (NWSL) postalo je sistemsko, pokazala je nezavisna istraga.

Fudbalski savez SAD saopćio je da će odmah krenuti u provođenje reformi, prenio je Sky.

Nwsl je bila primorana da reaguje prije godinu dana kada je 'The Athletic' objavio izvještaj u kome navodi da je bivši trener Sjeverne Karoline Paul Riley seksualno zlostavljao fudbalerke. Izvještaj je sačinjen poslije razgovora sa više desetina igračica koje je Riley trenirao od 2010. godine.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Pravi haos u Americi: Tokom utakmice počelo se pucati, četiri osobe ranjene

Pravi haos u Americi: Tokom utakmice počelo se pucati, četiri osobe ranjene

'The Atletic' je naveo da je Riley negirao "većinu optužbi".

Poslije toga ligu je napustila bivša komesarka Lisa Baird i zatražila reforme, a polovina klubova iz NWSL prekinula je saradnju sa trenerima poslije žalbi fudbalerki na kraju sezone 2021.

Fudbalski savez je doveo Sally Yates i firmu Spalding da obave nezavisnu istragu i objave pun izvještaj.

"Naša istraga otkrila je ligu u kojoj su zlostavljanje, nedolično ponašanje, verbalno, emotivno zlostavljanje i seksualno nedolično ponašanje postali sistemski, obuhvatajući više ekipa, trenera i žrtava. Verbalno i emotivno zlostavljanje koje su igračice opisale ne odnosi se samo na 'žestoko' treniranje, a one su među najboljim sportistima svijeta", navodi se u izvještaju.

U izvještaju su date brojne preporuke za prioritetno zdravlje i sigurnost igračica. Među njima je i zahtjev da ekipe ligi i savezu tačno prijave nedolično ponašanje trenera, kako bi se osiguralo da treneri više ne idu u druge ekipe. Poziva se i na provjeru trenera i blagovremenu istragu navoda o zlostavljanju.

Predsjednica Fudbalskog saveza SAD Cindy Parlow Cone rekla je da su nalazi istrage "srceparajući i duboko zabrinjavajući".

NSWL saopćila je da će odmah ispitati izvještaj, a zajednička istraga lige i Udruženja fudbalerki je u toku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije