Senad Misimović: Željezničar će imati travnjak u rangu Wembleya

Radiosarajevo.ba
Senad Misimović: Željezničar će imati travnjak u rangu Wembleya
Foto: Radiosarajevo.ba / Press konferencija FK Željezničar
Fudbalski klub Željezničar danas je potpisao ugovor o potpunoj rekonstrukciji glavnog travnjaga na stadionu Grbavica s kompanijom Hellasod / Greentech.

Postojeći teren stadiona Grbavica postavljen je 1976. godine, a dotrajalost terena došla je do izražaja u posljednjim sezonama. Projekat zamjene travnjaka koštat će 1.096.149 KM, a ukupna vrijednost projekta bit će 1.216.000 KM.

Po završetku radova stadion Grbavica imat će najmodernije drenaže, grijanja, navodnjavanja i vrhunski prirodni travnjak. Ista kompanija radila je i travnjak na Ludogorets Areni, a bh. javnost mogla se uvjeriti u kvalitet travnjaka, iako se duel s Bugarima igrao u pravim zimskim uvjetima.

Danas je u prostorijama kluba iz Zvorničke 27 održana press konfernecija na kojoj su se prisutnim predstavnicima medija obratili predsjednik Senad Misimović, direktor Mirsad Šiljak, kao i predstavnici kompanije koja će zamijeniti travnjak stadiona Grbavica.

"Klub ima priliku podijeliti pozitivne informacije. Kao što vidite, kao što je naš moderator rekao u najavi, klub je odlučio da pokrene izgradnju terena koji će biti završen u roku 60 dana. 21. maja počinje gradnja, a naš izvođač će se potruditi da teren bude spreman do prve utakmice u Evropi. Ovo je jako važna poruka za sport u Bosni i Hercegovini jer je ovo projekat cjelokupnog sporta u BiH, pa tek onda Željezničara.

Ovaj projekat će raditi grčko-bugarska i bit će na princip Ludogorets Arene. On će zadovoljiti sve uslove da se održavaju i odigravaju utakmice na najvišem nivou. Taj teren nema niko u regiji i mi smo u BiH pioniri sa tako kvalitetnom infrastrukturom. Da bi se ovo dogodilo, klub ne može sam finansirati. Klub ima operativni i investicioni budžet i to sponzori moraju znati. Neizmjerno smo zahvalni svim sponzorima. Zadovoljstvo mi je konstatovati da izgradnju pomažu i Kanton i Grad i Opština i Klub i NFSBiH.

U drugoj fazi NFSBiH će uraditi dodatnu stvar, hibrid. To je investicija od 200 hiljada eura i time ćemo dobiti teren koji je u rangu Wembleyja i u BiH će postojati teren koji je u rangu terena u Engleskoj. Ovom prilikom još jednom želim istaći da je inicijalni novac koji je došao bio pokretačka snaga da se upustimo u ovaj projekat.

Abdulah Skaka je također ponudio pomoć i bit će realizirana. Gospodin Koldžo je rekao da će u slučaju da projekat podrže vijećni, da će uručiti novac za teren. Time je finansijska koncepcija zatvorena. Naš cilj je Teren koji će imati naši igrači je podrška biznisu, jer ćemo imati priliku skoro sve treninge moći raditi na njemu, a pomoćni teren će koristiti omladinske selekcije. Ovo nije kraj investicije.

NFSBiH će također finansirati zatvoreni sistem kontrole i to je u ovoj fazi realizacija projekata koji su obećani na posljednjoj skupštini kluba. Dugujemo zahvalnost administraciji kluba i članovima koji su bili angažovani. Nadam se da ćemo biti u stanju da završimo sve u roku. Brzo će i NFSBiH donijeti odluku o hibridu i imat ćemo najbolji teren u Bosni i Hercegovini. To je podrška bh. sportu, rekao je Misimović u svom izlaganju.

"Veoma smo sretni što smo tu u Sarajevu. Mi već 20 godina radimo ovu vrstu projekata i imamo mnogo iskustva da napravimo nešto najbolje za klub i državu. Radimo u Bugarskoj, Srbiji, Albaniji i Makedoniji, a sada smo prvi put u Bosni i Hercegovini i nadamo se da ćemo napraviti sve do završnog dana kako bi klub igrao utakmice u Evropi. Drago nam je što ćemo sarađivati sa Žežljezničarom jer smo mi navijači Panathinaikosa, a Ivica Osim je legenda ovog kluba", rekao je predstavnik kompanije koja će izgraditi stadion, Yanis Atanasiu. 

 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije