Sedam poraza Francuza na Stade de Franceu

Radiosarajevo.ba
Sedam poraza Francuza na Stade de Franceu


Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u utorak će na stadionu Stade de France odigrati posljednji kvalifikacioni meč za Euro 2012. protiv selekcije Francuske.

Stade de France edini je stadion na kojem su održana tri svjetska prvenstva. U nogometu, ragbiju i atletici.

Riječ je o stadionu koji se nalazi u predgrađu Pariza, Saint-Denisu, koji je otvoren 1998. godine za potrebe Svjetskog nogometno prvenstva u Francuskoj. Izgradnja stadiona koštala je 285 miliona eura. Stadion prima 80.000 mjesta, a za navijače Bosne i Hercegovine predviđeno je 3,350  mjesta.

Na tom stadionu Fracnuzi su osvojili svoj prvi trofej prvaka svijeta.

Nogometna reprezentacija Francuske je u dosadašnjim kvalifikacionim, prijateljskim ili susretima svjetskog prvenstva, na ovom stadionu ostvarila 47 pobjeda. Šesnaest susreta završeno je bez pobjednika, a samo je sedam reprezentacija napustilo Stade de France pobjedom.

Prvi poraz Francuzi su na ovom stadionu pretrpjeli 5. juna 1999. godine kada je od njih bila bolja selekcija Rusije sa 2:3. Galski pijetlovi su tek 2002. godine pretrpjeli drugi poraz, a tada su slavili igrači Belgije sa 1:2. Pobjede su još ostvarile selekcije Češke (0:2), Slovačke (1:2), Argentine (0:1), Španije (0:2), a posljednju pobjedu u Saint-Denisu ostvarili su igrači Bjelorusije od 0:1.

Nadamo se da će izabranici Safeta Sušića slaviti protiv ekipe koju će na travnjak izvesti Laurent Blanc čime bismo se direktno plasirali na Evropsko prvenstvo 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije