Savo Milošević za Radiosarajevo.ba: U baražu nema favorita, igrat će oni koji su najviše pokazali

3
A. Vatreš
Savo Milošević za Radiosarajevo.ba: U baražu nema favorita, igrat će oni koji su najviše pokazali
Foto: N/FSBiH / Savo Milošević

Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u martu naredne godine očekuje baraž za EURO 2024.

Protivnik Zmajevima u polufinalu bit će Ukrajina, dok bi se u eventualnom finalu sastali s pobjednikom duela Izrael – Island.

Tim povodom portal Radiosarajevo.ba razgovarao je sa selektorom našeg državnog tima Savom Miloševićem (50), koji nam je otkrio očekivanja i planove.

Članovi delegacije PSBiH putuju u Rim na seminar NATO-a: Ovo je ključna tema

Članovi delegacije PSBiH putuju u Rim na seminar NATO-a: Ovo je ključna tema

Radiosarajevo.ba: Nismo imali sreće u žrijebu baraža, s obzirom da smo izvukli najtežeg protivnika. Jeste li se spremali na tu opciju i mislite li da je bolje što igramo s Ukrajincima u polufinalu, nego u eventualnom finalu?

Savo Milošević: Odmah nakon izvlačenja sam rekao da je to i najkvalitetnija selekcija koju smo mogli da izvučemo. Dobra stvar za nas je što ćemo biti domaćini u tom meču, kao i u eventualnom finalu. Jasno je da će biti teško, ali na jednu utakmicu nema favorita. Dosta toga zavisi od nas i sigurno je da ćemo spremno dočekati izazove koji nas čekaju u baražu.

Savo Milošević nakon žrijeba baraža: To će biti jako težak meč. Znamo svi kvalitete Ukrajine

Savo Milošević nakon žrijeba baraža: To će biti jako težak meč. Znamo svi kvalitete Ukrajine

Radiosarajevo.ba: Jeste li već krenuli s analizom protivnika?

Savo Milošević: Naravno. Sa svojim saradnicima sam konstantno u kontaktu i svi smo već uveliko fokusirani na analizu protivnika, o kojem već i imamo dosta znanja. Fokusirani smo na Ukrajinu, ali i na druge potencijalne rivale, Izrael i Island. Sigurno da i oni gledaju nas, to su normalne stvari. Sve su to kvalitetne ekipe, ali sa svima njima se može igrati.

Radiosarajevo.ba: Kakvi su planovi do marta, s obzirom da neće biti kontrolnih utakmica?

Savo Milošević: Nećemo imati utakmice, ali ćemo iskoristiti naredni period da razgovaramo s reprezentativcima i da ih pripremimo za ono što nas čeka u martu. Planiram da posjetim igrače, da razgovaramo i da ih uputim u to šta se od koga traži za predstojeće utakmice.

Savo Milošević

Radiosarajevo.ba: Koliko će nam 'olakšati' to što ćemo biti domaćini u polufinalu, a potom i u eventualnom finalu baraža?

Savo Milošević: Tačno je da će domaći teren biti prednost za nas, to sam govorio i ranije. Naravno, to nije presudna stvar, igramo s jakim ekipama i najvažnije je da mi budemo na najvišem nivou.

Radiosarajevo.ba: Da li ste u ovih nekoliko utakmica stvorili sliku kako bi naš tim trebao izgledati u martu?

Savo Milošević: Da, vidjeli smo koliko ko želi i koliko ko može. Teren je jedino mjerilo. Istina da nam je nedostajalo dosta igrača na posljednjem okupljanju, ali smo mogli od ovih koji su bili tu da vidimo koliko nam mogu pomoći u ostvarivanju naših ciljeva.

Radiosarajevo.ba: Najavili ste velike rezove u kadru za baraž. Šta planirate time postići i mislite li da imamo luksuz da se tako lako odričemo igrača?

Savo Milošević: Dio odgovora sam dao u prethodnom pitanju. Svi su na terenu pokazali koliko mogu i to će mi biti vodilja u formiranju spiska za baraž.

Ovo su grupe za EURO 2024: Poznati su protivnici Zmajeva ukoliko "preživimo" utakmice baraža

Ovo su grupe za EURO 2024: Poznati su protivnici Zmajeva ukoliko "preživimo" utakmice baraža

Radiosarajevo.ba: Govorili ste više puta o pristupu tim eliminacionim utakmicama. Čime ćete se prvenstveno voditi pri izboru igrača?

Savo Milošević: Isključivo kvalitetom i onim što su pokazali na terenu.

Radiosarajevo.ba: Saznali smo nedavno i potencijalne protivnike na EURO-u. Kako gledate na tu 'našu' grupu s Belgijom, Rumunijom i Slovačkom?

Savo Milošević: Rano je da govorimo o tome, imamo prvo baraž u martu pa ćemo onda misliti na to. Belgija je favorit u odnosu na ostale, Rumunija i Slovačka su također kvalitetne. Svaki tim koji se plasira na veliko takmičenje ima kvalitet. Međutim, nije prirodno da sad razmišljamo o tome dok ne završimo posao u baražu. Nadam se da ćemo imati razloga da poslije martovskih utakmica govorimo o ovim protivnicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije