Sastanak pet klubova iz BiH: Usvojeno osam zaključaka za reformu fudbala

1
Radiosarajevo.ba
Sastanak pet klubova iz BiH: Usvojeno osam zaključaka za reformu fudbala
Foto: Twitter / Premijer liga BiH

Dana su se predsjednici fudbalskih klubova Sarajevo, Sloboda, Tuzla City, Velež i Željezničar sastali su se u Tuzli s ciljem da poboljšaju kvalitet i regularnost Premijer lige Bosne i Hercegovine za dobrobit svih fudbalskih klubova koji se u njoj takmiče, navijača, bh. javnosti i NSBiH.

Svoj pokret su nazvali „Inicijativa za reformu, ravnopravnost, razvoj i regularnost fudbalskog takmičenja u Bosni i Hercegovini“ (skraćeni naziv: „Inicijativa 4R“). Ova Inicijativa je nastavak prethodnih aktivnosti premijerligaških klubova sa ciljem osnivanja Udruženja.

Na sastanku su usvojili sljedeće zaključke:

Inicijativa 4R poziva N/FSBiH na otvoreni i transparentni dijalog putem sastanka s ciljem formiranja „Udruženja Premijerligaša Bosne i Hercegovine“, kao što su predstavnici klubova udruženih u ovoj Inicijativi već nekoliko puta pozivali.

Pozivamo Borac Banja Luka, Leotar Trebinje, Posušje, Radnik Bijeljina, Rudar Prijedor, Široki Brijek, Zrinjski Mostar (navedeni po abecednom poretku) da se pridruže našoj inicijativi 4R i priključe dijalogu sa N/FSBiH. Inicijativa 4R nije politička niti nacionalna. Cilj je dobrobit i ravnopravni tretman svih klubova koji se takmiče u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, piše SCsport.

Inicijativa poziva bh. javnost (posebno medije i navijače) da izrazi svoju podršku formiranju „Udruženja Premijerligaša Bosne i Hercegovine“, reformi, ravnopravnosti klubova, razvoju i regularnosti fudbalskog natjecanja u našoj zemlji s ciljem očuvanja i popularizacije našeg sporta u Bosni i Hercegovini za sljedeće generacije.

Zahtijevamo od N/FSBiH da ukine praksu kažnjavanja tzv. verbalnog delikta. Neprihvatljivo je da se klubovi i njihovi predstavnici odmah kažnjavaju nakon bilo kakvog javnog prigovora na rad Saveza ili čak samo na osnovu toga što se međusobno sastaju.

Inicijativa 4R poziva da se u što kraćem mogućem roku izvrši reforma sistema suđenja u Premijer ligi i nadzora nad radom sudija i njegovom evaluacijom. Posebno zahtijevamo da medijima i klubovima budu dostavljani snimci sa svih kamera kojima se snimaju utakmice.

Neophodno je preispitati ugovor sa generalnim sponzorom Premijer lige koji je evidentno štetan za klubove. Primjer toga su LED paneli, kojima raspolažu pojedini klubovi, i u koje su uložili značajna sredstva radi ostvarivanja neophodnih finansijskih prihoda. Klubovima je neomogućeno da u potpunosti koriste svoje LED panele i nameće im se korištenje panela generalnog sponzora ili značajno reduciranje prava na korištenje svojih.

Dajemo punu podršku Fudbalskom klubu Mladost Doboj Kakanj u njegovoj borbi za pravdu.

Zahtijevamo da predstavnici N/FSBiH najdalje do 02.08.2021. godine uspostave javni dijalog sa predstavnicima Inicijative 4R i započnu reformne procese u skladu sa prethodnim tačkama. U slučaju da predstavnici N/FSBiH ne započnu dijalog sa Inicijativom 4R, predstavnici Inicijative će zvanično zatražiti pomoć od viših fudbalskih institucija u sklopu UEFA i razmotriti proširenje bojkota Saveza u sklopu utakmica Premijer lige.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije