Sarkozy Ircima: Žao mi je zbog Henryjeve ruke

Radiosarajevo.ba
Sarkozy Ircima: Žao mi je zbog Henryjeve ruke

Igranje rukom Thierryja Henryja, koje je direktno promoviralo Francusku u učesnika Svjetskog prvenstva, a Irsku odbacilo od istog cilja, i dalje će podizati mnogo prašine.

Vezano: Suci previdom izbacili Irsku? (VIDEO)

Po pitanju uzvratnog dokvalifikacijskog ogleda za SP u nogometu naredne godine u Južnoafričkoj Republici se oglasio i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. I dok se Henry nije ispričao, učinio je to prvi čovjek njegove zemlje.

"Ispričavam se našim prijateljima iz Irske zbog takve geste. Ne znam koliko ova isprika može pomoći, ali moram je ponuditi. Šaljem ispriku i mom kolegi u Irskoj, njihovim nogometašima i navijačima", rekao je Sarkozy i dodao:

"Ipak, nemojte me pitati ništa osim toga. Nisam involviran u nogomet i jedino što smatram obaveznim u ovom trenutku je isprika."

Prašina se digla i u Irskoj vladi

Ministar pravosuđa u Irskoj vladi, Dermot Ahern, izjavio je za lokalne medije da Irski nogometni savez mora, uz punu podršku same Vlade Republike Irske, tražiti ponavljanje utakmice s Francuskom.

"Moj je stav da ta utakmica mora biti odigrana isponova. Međunarodna nam nogometna federacija (FIFA) vjerojatno neće izaći ususret jer smo mi za njih nogometni liliputanci. Svejedno, prebacimo odgovornost te odluke na FIFA-u", kazao je ministar nastavivši:

"To je minimum koji dugujemo tisućama devastiranih navijača širom zemlje. Ne učinimo li to, sami ćemo prihvatiti načelo “varaj i pobijedi”."

Irski su mediji prepuni vijesti i naslova o Henryjevoj prevari, koja se dovodi na nivo identičnu onoj Maradonina igranja rukom protiv Engleza u četvrtfinalu SP-a u Meksiku 1986. godine. Ne manjka također ni nagađanja o FIFA-inoj zavjeri protiv malih i u korist velikih.

Keane: U FIFA-a i UEFA-i plješću raspletu situacije

Strijelac jedinoga irskog pogotka u remiju (1:1) na Stade de Franceu, kapetan Robbie Keane, bio je posebno oštar i nakon što je prespavao utakmicu koja je na SP odvela Francusku, nakon što je Thierry Henry rukom uštopao loptu kojom je potom asistirao Gallasu za izjednačujući pogodak u produžetku.

"Siguran sam da u FIFA-i i UEFA-i plješću ovakvom raspletu situacije. Mogu si zamisliti Blattera (predsjednik FIFA-e, op. a.) i Platinija (predsjednik UEFA-e, op. a.) kako zadovoljni razmjenjuju SMS-poruke, oduševljeni ishodom naše utakmice s Francuzima", rekao je Keane govoreći za BBC-jev radio.

"Sve je bilo jasno već na ždrijebanju. To nije jako teško dogovoriti, zar ne? Čim su dvije velike reprezentacije, Njemačka i Francuska, bile ugrožene uoči posljednjih kola, bilo je jasno da će se ići na sustav nositelji-nenositelji."

"Čim se dvije moćne nogometne nacije spoje u jedinstvenom interesu, nema šanse da ijedan ždrijeb u milijun godina prođe pošteno."

Podsjetimo. Francuska je u srijedu izborila plasman na SP izjednačivši na 1:1 protiv Irske u Parizu golom Gallasa u 103. minuti igre, u prvom produžetku. Stoper Arsenala zabio je na asistenciju Henryja, koji si je prije toga loptu čak dvostrukom reakcijom šake primirio da mu ne pobjegne u gol-aut.

Drugi je linijski sudac, što je posebno tragično, imao brisani prostor pred sobom i lako je mogao primijetiti rukomet. Glavni sudac, Šveđanin Martin Hansson, nije reagirao.

Vezano: Irci ogorčeni: FIFA nas ne želi na SP-u (VIDEO)

totalsport/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije