Sarajevo čeka protivnika u play-offu

Radiosarajevo.ba
Sarajevo čeka protivnika u play-offu

Nogometaši Sarajeva, nakon sinoćne pobjede protiv Helsingborgsa, svrstani su grupu 5 iz koje će saznati protivnika u četvrtom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Vezano: Sarajevo ide u play-off Lige Evrope

Protivnici jedinom bh. predstavniku na evropskoj sceni mogu biti Šahtar Donjeck, Ajax, Hertha Berlin, Atletico Bilbao ili rumunski Cluj.

U Nyonu će u 13,30 biti izvučeni parovi play-offa Europske lige u kojem će igrači Sarajeva saznati protivnika u četvrtom pretkolu novooformljenog evropskog takmičenja.

Šahtar iz Donjecka posljednji je osvajač Kupa UEFA, a ove godine su u play-off fazu kvalifikacija za Ligu Evrope došli tako što su izmačeni od prvaka Rumunije FC Timisoara. Istočnoevropski nogomet ne leži bh. timovima tako da će biti teško za očekivati da izabranici Mehmeda Janjoša mogu napraviti iznenađenje protiv Ukrajinaca.

Ajax je klub koji ne treba previše predstavljati. Iako posljednjih desetak godina nisu u samom vrhu svjetskog nogometa, u Holandiji su ipak jedna od ekipa koje vode glavnu riječ. Tim iz Amsterdama jedan je od najtrofejnijih evropskih klubova, i uz Juventus i Bayern jedina ekipa koja je osvojila sva tri velika evropska takmičenja. Ligu prvaka (i Kup prvaka) su osvajali četiri puta (1971., 1972.,1973.,1995.), jedan Kup pobjednika kupova (1987.) i Kup UEFA 1992. godine. Holanđani su se automatski plasirali u ovu fazu takmičenja.

Hertha Berlin se također automatski plasirala u ovu fazu takmičenja. Činjenica da igraju u jednoj od četiri najjače svjetske lige dovoljno govori o njima. Jedini evropski trofej u svojim vitrinama Hertha je osvojila 2006. u Intertoto kupu. Hertha se može pohvaliti i sa dvije titule prvaka Njemačke (1930. i 1931.).

Još jedan mogući protivnik dolazi iz jedne od najjačih liga na svijetu. Atletico Bilbao karakterističan klub koji u svojim redovima isključivo ima Baskijce. Osam puta su osvajali špansko prvenstvo. U sezoni 1976/77 igrali su u finalu Kupa UEFA gdje su poraženi od Juventusa. Do ove faze takmičenja Španci su u trećem pretkolu morali proći švicarske Young Boyse.

Rumunski Cluj zvuči kao najneatraktivniji protivnik. Prošle sezone osvojili su svoj prvi naslov prvaka Rumunije, i odlično se predstavili u grupnoj fazi Lige prvaka iako su završili na posljednjoj poziciji. U ovu fazu takmičenja Cluj se plasirao direktno. S obzirom na istoriju naših klubova sa istočnoevropskim timovima ni ovaj eventualni protivnik nije lagan, ali u poređenju sa ostalima, Sarajevo bi vjerovatno imalo najveće šanse za prolazak u grupnu fazu takmičenja.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije