Salzburg slavio u Rimu

Radiosarajevo.ba
Salzburg slavio u Rimu

FOTO: The Associated Press


Nogometaši Dinama poraženi su na startu takmičenja Lige Evrope. Pred oko 15.000 gledatelja na maksimirskom stadionu bolji od hrvatskog prvaka bio je Anderlecht s 0:2.

Belgijski je doprvak načeo Zagrepčane u 74. minuti utakmice. Zasluge za to idu strijelcu Victoru Bernardezu, ali i slaboj reakciji Dinamove obrane i golmana Tomislava Butine. Hondurašanin je pucao iz slobodnog udarca sa 30-ak metara, lopta je prošla ispod živog zida, a loše je reagirao i Butina i Anderlecht je došao do vodstva. Odmah nakon pogotka dogodio se i prolom oblaka, a po pljusku "plavi" više nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti vrata gostiju.

Belgijanci su došli i do drugog pogotka u 88. minuti. Milan Badelj je izgubio loptu na svojoj polovici, uslijedila je kontra po lijevoj strani, 16-godišnji Romelo Lukaku je ubacio u kazneni prostor, a Jonathan Legear je lako poentirao za prva tri boda Anderlechta u novoformiranom evropskom takmičenju.

U drugoj utakmici grupe A Ajax je na svome terenu nije uspio slomiti rumunski Timişoar. Utakmica je završila rezultatom 0-0, a Rumuni su se još jednom ove sezone pokazali iznimno kvalitetnima budući da su u pretkolu Lige prvaka ovo ljeto izbacili aktualnog pobjednika Kupa UEFA-e, ukrajinski Šahtar.

Loša bundesligaška forma Herthe nastavila se i u okviru Evropa lige tako da ekipa iz glavnog njemačkog grada na svom travnjaku nije uspjela svladati Ventspils (1:1). Istina, Nijemcima je nedostajalo nekoliko igrača no očekivalo se da će lako izići na kraj s latvijskim predstavnikom.

U drugoj utakmici iste grupe (D) portugalski Sporting je kao gost s 3:2 svladao Heerenveena zahvaljujući hat-tricku raspoloženog Liedsona.

U grupi E susrele su se dva tima koje smo posljednjih sezona navikli gledati u Ligi prvaka. Roma je na gostovanju u Baselu poražena s 2:0 čime je nastavila agoniju koja traje od početka sezone. U istoj grupi u utakmici odigranoj u Sofiji domaći CSKA i Fulham podijelili su bodove rezultatom 1:1.

Skupina F donijela je pobjede gostujućih timova. U uzavrelom grčko-turskom obračunu u Ateni Galatasaray je nadigrao i sasvim zasluženo ostavrio pobjedu 3:1 nad Panathinaikosom. Sturm, u čijim je redovima svoh 90 minuta odigrao Samir Muratović, u Grazu je poražen od bukureštanskog Dinama koji je do minimalne pobjede stigao pogotkom Tamasa u 70. minuti utakmice.

Nogometaši Red Bull Salzburga autori su jednog od najvećih iznenađenja u prvom kolu Evropa lige. Austrijanci su uspjeli doći do pobjede na gostovanju kod Lazija.

Rimljani su u utakmici skupine G poveli pogotkom Foggije u 59. minuti. Izjednačio je Schiemer osam minuta prije kraja utakmice, a konačnih 2-1 i tri boda Red Bullu u sudačkoj je nadoknadi osigurao Janko. Admir Vladavić je u igru ušao u 73. minuti umjesto Leitgeba.

Villarreal je u istoj skupini teže od očekivanja svladao Levski, jedini pogodak bio je djelo Nilmara u 72. minuti.

Holandski Twente, kojeg vodi bivši engleski izbornik Steve McClaren, s dva je gola Blaisea Nkufa slavio u Istanbulu protiv Fenerbahçea Christopha Dauma.

Benfica je s 2-0 bila bolja od lanjskog iznenađenja Lige prvaka BATE Borisova, dok se Everton nakon slabog starta u Premier ligi raspucao protiv grčkog AEK-a (4-0) koji je od 55. minute igrao bez isključenog Arauja. No, dotad je već bilo 3-0 za Engleze koji su u sudačkoj nadoknadi ostali bez također pocrvenjelog Sahe. Sanel Jahić je za grčki tim odigrao svih 90 minuta.

Za Šahtar su pogodili Gai, Willian i Srna, a Odjija Ofoe propustio je u 55. minuti realizirati jedanaesterac za Club Brugge. Za Belgijance je počasni pogodak postigao Geraerts u 62. minuti, no Kravčenko je petnaest minuta kasnije otklonio i onu malu sumnju u preokretanje rezultata.

Utakmici Partizana i Toulousea u istoj skupini prethodio je krvavi obračun navijača, nakon kojeg su i dežurni liječnici u bolnici, kamo je zaprimljen francuski navijač s teškim ozljedama, imali posla. Prema napisima iz srpskih medija u tučnjavi je sudjelovao pedesetak huligana, a deblji kraj izvukla je malobrojnija skupina gostujućih navijača od kojih su neki brutalno pretučeni. Inače, nogometni dvoboj je pripao francuskoj ekipi sa ukupnih 3-2.

Rezultati prvog kola Lige Evrope

Ajax Amsterdam 0 - 0 FC Timisoara
Dinamo Zagreb 0 - 2 Anderlecht
Genoa 2 - 0 Slavia Prague
Lille 1 - 1 Valencia
Hapoel Tel Aviv 2 - 1 Celtic
Rapid Vienna 3 - 0 Hamburger SV
Hertha BSC 1 - 1 Ventspils
SC Heerenveen 2 - 3 Sporting Lisbon
Basel 2 - 0 AS Roma
CSKA Sofia 1 - 1 Fulham
Panathinaikos 1 - 3 Galatasaray
Sturm Graz 0 - 1 Dinamo Bucuresti
Lazio 1 - 2 RB Salzburg
Villarreal 1 - 0 Levski Sofia
Fenerbahce 1 - 2 FC Twente Enschede
Steaua Bucuresti 0 - 0 FC Sheriff
Benfica 2 - 0 BATE Borisov
Everton 4 - 0 AEK Athens
Club Brugge 1 - 4 Shakhtar Donetsk
Partizan Belgrade 2 - 3 Toulouse
CFR Cluj 2 - 0 FC Copenhagen
Sparta Prague 2 - 2 PSV Eindhoven
Athletic Bilbao 3 - 0 Austria Vienna
Nacional 2 - 3 Werder Bremen

sportin.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije