Salzburg izbacio Dinama

Radiosarajevo.ba
Salzburg izbacio Dinama

U utorak su odigrani prvi uzvratni susreti trećeg pretkola Lige prvaka. Prolazak dalje osigurali su Maccabi, Anderlecht, Red Bull, Sporting i Panathinaikos.

Nogometaši Red Bulla slavili su na Maksimiru protiv Dinama sa 1:2, što im je nakon remija u Salzburgu osiguralo prolazak dalje.

Zagrepčani su u utakmicu ušli zatvoreno, sa samo jednim isturenim napadačem, jer im je odgovarao ishod bez pogodaka. Takva taktika odbila se Modrima, te su gosti iz Austrije nakon nešto više od pola sata igre došli do vodstva. Strijelac je bio Čeh Dušan Švento koji je iz slobodnog udarca sa 35 metara matirao golmana domaćih.

Primljeni pogodak značio je da će Dinamo morati pobjediti ukoliko želi proći Red Bull. Po isteku prvih 45 minuta na semaforu je stajalo 0:1.

U nastavku nešto agresivniji pristup domaćih isplatio se već nakon druge minute. Morales je uzeo je loptu na 35 metara od gola gostiju, prošao dva igrača u bijelim majcama i upostlio slobodnog Papadopoulosa koji poravnava na 1:1.

Nakon postignutog gola Dinamo je nastavio sa pritiscima, ali bez konkretne završnice.

Sedam minuta prije kraja Nelisse ruši nadu domaćih navijača. Simon Cziommer, koji je ušao samo nekoliko minuta ranije, prošao je dva Dinamova igrača i šutirao sa dvadesetak metara i pogodio stativu, a na odbijenu loptu sjajno reaguje Nelisse koji pogađa za veliko slavlje igrača Red Bulla.

http://www.youtube.com/watch?v=2JFuEP-A_-M&feature=player_embedded

Veliki povratak učinili su igrači Panathinaikosa koji su nakon poraza u pragu od 3:1, slavili na svom stadionu protiv Sparte sa 3:0.
Strijelci za Grke bili su Sarriegi u 45., Katsouranis u 54. i Salpingidis u 89. minuti.

Unatoč porazu od 3:1 na gostovanju kod Sivasspora, igrači Anderlechta osigurali su prolazak zahvaljujući visokoj pobjedi iz prve utakmice od 5:0. Martin je doveo tursku ekipu u vodstvo nakon 12 minuta igre, a Kamanan pet minuta kasnije iz jedanaesterca povisio na 2:0. Sve dileme, ako ih je uopšte i bilo, riješio je van Damme u 34. minuti. Igrači Sivasspora kojima je trebalo još 4 pogotka za prolazak do kraja susreta uspjeli su još samo jednom zatresti mrežu gostiju. Stijelac je bio Musa u 58. minuti.

Nešto nevjerovatno dešavalo se na stadionu Kiryat Eliazer u Haifi. Nakon utakmice bez golova između kazahstanskog Aktobea i Maccabija susret u Haifi bio je nešto što se rijetko viđa na nogometnim stadionima. Izraelci su očekivali laku pobjedu protiv Aktobea. Ipak situacija na terenu nije izgledala tako sjajno za domaće.

Na samom startu, u samo pet minuta Aktobe je imao pomalo nevjerovatnu prednost od 3:0. Averchenko je pogodio u 8., Chichulin u 13., a Khayrullin u 15. minuti. Igrači Maccabija uspjeli su konsolidovat redove i do kraja poluvremena smanjiti na 3:2. Strijelci su bili Katan u 29. i Golasa u 34. minuti.

U nastavku susreta, u 59. minuti Dvalishvili poravnava na 3:3, rezultat koji još uvijek odgovara gostima. Ipak isti igrač se tri minute kasnije pobrinuo da do senzacije ipak ne dođe te postavio konačnih 4:3.

Twente i Sporting su remizirali 1:1. Ovakav ishod situacije je više odgovarao gostima iz Lisabona koji su prošli dalje zahvaljujući postignutom golu u gostima. Podsjetimo u prvoj utakmici u Portugalubilo je 0:0. Douglas je već u drugoj minuti doveo Holanđane u vodstvo, da bi Caicedo u 90. minuti postigao zlata vrijedan pogodak za Sporting.

rezultati utorak:
Maccabi Haifa
- Aktobe 4:3 (0:0)
Sivasspor - Anderlecht 3:1 (0:5)
Dinamo Zagreb - RB Salzburg 1:2 (1:1)
FC Twente Enschede - Sporting Lisbon 1:1 (0:0)
Panathinaikos - Sparta Prag 3:0 (1:3)

srijeda:
BATE Borisov - Ventspils (0:1)
Dynamo Moscow - Celtic (1:0)
FC Timisoara - Shakhtar Donetsk (2:2)
Levski Sofia - FK Baku (0:0)
Debrecen - Tallinna FC Levadia (1:0)
Slavia Prague - FC Sheriff (0:0)
NK Maribor - Zurich (3:2)
Olympiakos Piraeus - Slovan Bratislava (2:0)
Partizan Belgrade - APOEL Nicosia (0:2)
Stabaek - FC Copenhagen (1:3)

* u zagradama rezultati iz prvih utakmica

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije