Ryana Giggsa za viteza

Radiosarajevo.ba
Ryana Giggsa za viteza

U Velikoj Britaniji je pokrenuta kampanja da se Ryan Giggs, fudbaleru Manchester Uniteda, dodijeli titula viteza.

Kampanja da se tridesetpetogodišnjem Giggsu, proglašenog za najboljeg igrača Engleske u tekućem prvenstvu, dodijeli titula Sira pokrenuta je na Internetu, a glas podrške inicijativi može se dati i na brojnim nezvaničnim stranicama navijača Manchestera.

Giggs je najnagrađivaniji igrač u engleskoj fudbalskoj istoriji. Odigrao je više utakmica nego bilo koji drugi fudbaler Manchestera i nikada nije dobio crveni karton u klupskom dresu.

Potpisi podrške, pored ljudi sa ostrva, stižu iz Australije, Brazila, Indije, Pakistana, Singapura, Venecuele, Urugvaja, Čilea, Slovenije, Italije, Švedske, SAD...

Zasluge

Giggs je titulu fudbalera godine, u izboru Udruženja profesionalnih fudbalera Engleske, dobio tokom 18. sezone u Manchesteru, u kojoj je bio starter samo 12 puta, ali su njegove ukupne zasluge u dresu Crvenih đavola nemjerljive.

http://www.youtube.com/watch?v=WhP5VkvPPlc&feature=player_embedded


Giggs je izjavio da je počastvovan što su ga kolege izabrale za igrača godine: "Imao sam sreće da osvojim mnogo titula, dva puta su me proglasili za najboljeg mladog igrača, ali ovo je stvarno veliko priznanje, jer dolazi od kolega".

Za izbor Giggsa založio se i njegov dugogodišnji učitelj Sir Aleks Ferguson, koji ga je sa 14 godina doveo u moćni engleski klub.

Legendarni škotski trener je još ranije naglašavao da je "velški čarobnjak" zaslužio titulu Sira: "Taj čovjek je osvojio sve što se može osvojiti u fudbalu, a za sve to vrijeme se ophodio kao pravi gospodin".

U kampanju da se Giggsu dodijeli viteška titula uključili su se i političari, kako vladajući laburisti tako i opozicioni konzervativci. Giggsu je kraljica Elizabeta II u decembru 2007. dodijelila Orden Britanske imperija za zasluge u sportu.

Velšanin je u februaru produžio ugovor sa klubom do juna 2010, iako je nagađano da bi na kraju sezone mogao da završi karijeru: "Osećam se odlično i uživam u fudbalu više nego ikad".

http://www.youtube.com/watch?v=EIOj-CohIYA&feature=player_embedded


Kuća slavnih

Za Manchester je odigrao 799 utakmica i postigao 148 golova, osam puta je biran za člana idealne postave Premijer lige i postao član Engleske fudbalske kuće slavnih 2005.

Njegove trofeje je teško nabrojati. Ove sezone se bori za 11. titulu prvaka Engleske, FA kup je osvajao četiri, a Liga kup tri puta. Ima po dve titule prvaka Evrope i sveta, jedan Super kup Evrope.

11 razloga zašto Giggs treba dobiti titulu viteza

1. Giggs je najnagrađivaniji igrač u engleskoj fudbalskoj istoriji
2. Jedini je igrač koji je bio strijelac u svim sezonama u kojima je nastupao u Premiershipu.
3. Postigao je preko 100 golova
4. Nevjerovatni gol u FA Kupu protiv Arsenala
5. Odigrao je više utakmica nego ijedan igrač Manchester Uniteda
6. Najmlađi nogometaš koji je zaigrao za Vels.
7. 64 puta je nastupao za Wales i bio kapiten
8. Igrač koji NIKADA nije dobio crveni karton u dA clean player who has NEVER been red-carded for Man Utd.
9. Uzoran suprug i otac koji se nikad nije našao u novinama "iz pogrešnih razloga"
10. Aktivno je učestvovao u kampanjama protiv upotrebe mina i rasizma
11. Jednako uvažavan od igrača i menadžera kao najbolji u Premiershipu

Potpišite peticiju

rtv.rs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije