Rusi pitali Elvira Rahimića može li reprezentacija BiH postati "druga Hrvatska"

J. M.
Rusi pitali Elvira Rahimića može li reprezentacija BiH postati "druga Hrvatska"
Foto: CSKA / Elvir Rahimić
U Rusiji ga nazivaju "legendom CSKA", bio je član ekipe koja je osvojila Kup UEFA, pet puta titulu državnog prvaka.

Elvir Rahimić dao je intervju za sports.ru i blog "armejaca", a glavna tema bio je njegov novi angažman u stručnom štabu reprezentacije BiH.

Koliko se vaše dužnosti u trenerskom štabu bosanskohercegovačkog tima razlikuju od onoga što ste radili posljednjih godina u CSKA, pitali su novinari?

"Fudbal je svuda isti, ali postoji razlika između reprezentativnog i klupskog angažmana koji traje cijelu godinu. U BiH postoji smjena generacije, 5-6 vodećih igrača okončalo je reprezentativnu karijeru i moramo ih zamijeniti mlađim fudbalerima. Sviđa mi se to, na kraju krajeva, u Moskvi sam radio i s mladim igračima."

U stručnom štabu asistirate sjajnom jugoslovenskom i hrvatskom fudbaleru Robertu Prosinečkom, osvajaču bronzane medalje na Svetskom prvenstvu 1998. Kako je raditi s njim?

"Prosinečki je vrhunski profesionalac, fudbalska zvijezda, čovjek koji je igrao za Real i Barcelonu. A istovremeno je veoma prijatna osoba u komunikaciji. Mnogo toga može se naučiti od njega. Pred naš stručni štab ostavljen jre zadatak da odvedemo BiH na Euro 2020. Prosinečki vjeruje u uspjeh, mi smo spremni da ga pratimo."

Može li BiH postati "druga Hrvatska", ponoviti uspjeh ekipe koja je osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu u Rusiji?

"U bliskoj budućnosti - teško. Hrvati imaju dosta superzvijezda. Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić... oni igraju za najveće svjetske timove i njihov uspjeh u Rusiji nije slučajan."

Kako ste doživjeli plasman Hrvata u finale Mundijala?

"Bez imalo zavisti! Naprotiv, navijao sam za njih. Mnoge u hrvatskom timu lično znam, mi smo prijatelji. Raduje me uspjeh bilo kojeg tima s prostora bivše Jugoslavije. Hrvati su igrali ne samo za sebe, već i za čitav Balkan. Bivši Jugosloveni, zapravo, podržavaju jedni druge."

Vaš bivši klupski saigrač iz CSKA Ivica Olić bio je dio hrvatskog trenerskog štaba na Svjetskom prvenstvu 2018. godine. Da li ste komunicirali s njim?

"Naravno, bio sam u kontaktu s Ivicom. Stalno sam slao SMS-ove, a na kraju čestitao na velikom uspjehu", rekao je, između ostalog, Elvir Rahimić, član stručnog štaba reprezentacije BiH za ruske medije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije