Ronaldo više nikad ne smije pucati slobodnjake?

Radiosarajevo.ba
Ronaldo više nikad ne smije pucati slobodnjake?
Foto: AA / Cristiano Ronaldo na dodjeli nagrada "Legenda Marce!

Kada vidite Cristiana Ronalda uzdignuta čela, ledenog pogleda i raširenih nogu, kako mjeri udaljenost od gola i živog zida, onda znate da je vrijeme za njegov poznat i ubojit slobodni udarac.

Prepoznatljiva poza sada je njegov trademark, a do te je mjere poznata da ga upravo ona, između ostalog, razlikuje od saigrača i protivnika na simulacijama nogometa i videoigricama. Kada Ronaldo izvodi slobodni udarac, golmanima već na samu primisao opasnosti koljena klecaju, a golovi padaju kao na tekućoj traci, prenosi Index.hr.

Takva je barem percepcija dijela javnosti.

Utoliko je više ovih dana odjeknula vijest u talijanskim medijima kako je upravo Cristiano Ronaldo drugi najlošiji izvođač slobodnih udaraca u Serie A. Otkad je došao u Juventus, prisvojio je dio te odgovornosti, a još nije postigao nijedan pogodak. Poza je ista, pogled je isti, ali učinkovitosti više nema. Uskoro neće biti ni straha kod golmana.

Međutim, svako u životu ima loš period ili privremeni zastoj. U malo više od jedne sezone moguće je da igrač i nema sreće. Pokoja fenomenalna golmanska intervencija, pokoja stativa i učinak u ovoj posebnoj kategoriji lako postane nula.

Gledajući posljednje četiri sezone u Ligama petice, rezultati su vrlo zanimljivi. Slično kao i u drugim ofanzivnim kategorijama, Lionel Messi je svijet za sebe. Iako puca daleko najviše udaraca, nitko nije zabio niti približno mnogo golova iz slobodnjaka kao omaleni Argentinac. Gotovo da ga je nemoguće naći na našem grafu koliko odskače od ostalih.

Kada se pak Messija makne iz cijele priče, jer jednostavno toliko više puca i zabija od ostalih, onda situacija postaje jasna. Postoje u Europi dosta sjajni izvođači i postoje oni koji sami sebi beskrajno vjeruju. Čak nestaje linija regresije i broj pokušaja vrlo je usporediv kod svih koji imaju preko 30 izvedenih slobodnih udaraca.

U oba slučaja, Ronaldo se nalazi u onoj maksimalno neefikasnoj zoni - s gornje lijeve strane. To znači kako je u posljednje četiri sezone zabio tek jedan slobodni udarac, a u isto vrijeme nije stidljiv preuzeti odgovornost te pucati iz povoljnih situacija. Samo je jedan igrač zabio jedan ili nijedan pogodak, a pucao je više od Ronalda. To je Tottenhamov Christian Eriksen.

Čak i kad se pogleda jedini slobodni udarac koji je u gol pretvorio Ronaldo prije gotovo tri godine, riječ je o loše izvedenom pokušaju koji se odbio od živog zida i završio u mreži Jana Oblaka.

U slučaju Juventusa, nije samo do Ronaldova manjka efikasnosti, nego i do drugih igrača. Ako se dobro pogledaju najbolji i najlošiji izvođači slobodnih udaraca, na vrhu je baš igrač Stare dame.

To nije Cristiano Ronaldo, to je Paulo Dybala.


Paulo Dybala doista je jedan od najboljih izvođača ne samo slobodnih udaraca, nego i šutera općenito. U svim kategorijama udaraca izvan 16-erca, Dybala spada među elitu, na sam vrh nogometne piramide.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije