Riješiti problem odbrane do baraža

Radiosarajevo.ba
Riješiti problem odbrane do baraža


Bosna i Hercegovina će u baražu ponovo igrati sa reprezentacijom Portugala.

Za razliku od mečeva igranih 2009. godine, Bosna i Hercegovina je iskusnija, ali i kvalitetnija za nekoliko igrača.

U odnosu na kvalifikacije i sastav koji je igrao baraž, Bosna i Hercegovina je pretrpjela neke manje promjene. Ekipu su pojačali Senad Lulić i Mensur Mujdža, te neki igrači koji su ranije nastupali. Najveće pojačanje je povratak Saše Papca. Na žalost Papac, kao ni Boris Pandža zbog kartona neće moći igrati prvu utakmicu baraža, a Mensur Mujdža zbog povrede neće moći konkurisati za utakmice sa Portugalom.

Koga na raspolaganju ima Sušić

Desno može igrati Maletić, ali i brzonogi Lulić, a nadamo se da će se do baraža oporaviti Sejad Salihović koji će moći igrati lijevog bočnog. Ipak, najviše će škripi na poziciji štopera.  Jedini igrač kojeg na toj poziciji Pape ima je Adnan Mravac. Ipak, pitanje je koliko Mravac može dati protiv Ronalda i Nanija koji su zajedno tokom kvalifikacija dali devet golova i upisali sedam asistencija.


Simao i Jahić (Foto: Getty)

Nije sve tako crno

U odbrani može igrati i mladi Muhamed Bešić, ali bi njegovim pozivom u A selekciju U21 reprezentacija izgubila dosta jer u tom periodu Mladi zmajevi igraju kvalifikacione mečeve za EURO 2013. godine. 

Možda je vrijeme da se upute pozivi igračima koji su 'ostavili srce na terenu' u ranijim kvalifikacijama, a u posljednje vrijeme nisu dobivali pozive selektora Sušića. U prvom redu tu mislimo na iskusnog Safeta Nadarevića i Sanela Jahića. 

Oba igrača su odigrali svih 180 minuta protiv Portugala u baražu za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici.

Ne treba zaboraviti ni Muhameda Subašića koji nosi dres Dynamo Dresdena, a koji je pružao solidne partije za naš državni tim.

Među igračima na koje bi selektor Safet Sušić i njegovi saradnici mogli obratiti pažnju je Edin Cocalić koji je standardan u Panionisu nalazi na sredini tabele u prvenstvu Grčke, te Semira Kerle koji igra u slovačkoj Žilini.

Tu su još i igrači iz domaćeg prvenstva koji su ostavili dobar trag u dosadašnjem dijelu Premijer lige Bosne i Hercegovine, a koji bi mogli zakrpiti rupe u našem državnom timu.

Pred selektorom Safetom Sušićem je mjesec dana pronalaska pobjedničke kombinacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije