Rezultati obdukcije: Užasni detalji smrti Diega Maradone

0
Radiosarajevo.ba
Rezultati obdukcije: Užasni detalji smrti Diega Maradone
Foto: EPA-EFE / Diego Maradona

Smrt Diega Armanda Maradone i dalje je jedna glavnih tema u Argentini. Nakon što je jedan od najboljih nogometaša svih vremena umro 25. novembra u svom domu u Tigreu, urađeni su obdukcijski nalazi i kompletne toksikološke analize, kako bi se i definitivno utvrdile sve činjenice vezane za njegovu smrt.

Rezultati su saopćeni gotovo mjesec dana kasnije, a toksikološka analiza je utvrdila da Maradona nije konzumirao drogu i alkohol pred smrt, ali da je bio na antidepresivima i lijekovima za odvikavanje.

Također, utvrđeno je da nije koristio lijekove za liječenje bolesti srca, a da je među lijekovima koje je koristio bilo i onih koji izazivaju aritmiju, pa doktori protiv kojih je pokrenut postupak zbog smrti Maradone mogu krivično da odgovaraju za njegovu smrt, prenose argentinski mediji.

Maradona je od lijekova koristio Venlafaksin, koji se koristi za liječenje anksioznih poremećaja, Kvetiapin, koji je antipsihotik, također za liječenje teške depresije i zavisnosti, kao i Naltrekson, lijek za liječenje od zavisnosti alkoholom, a Levetiracetam je lijek koji djeluje na nervni sistem koji izaziva pospanost i smanjenu reakciju.

Srce Maradone bilo je dvostruko veće i imalo je dvostruko veću težinu od prosječno (507 grama) i utvrđeno je da je patio od dilatirane kardiomiopatije, što znači da je imao oštećenu pumpnu funkciju srca zbog proširenja srčanih šupljina, a često je izazvana pretjeranim konzumiranjem alkohola ili od virusnih infekcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije