Revolucija u europskom fudbalu: Pokreće se Liga nacija, u kojem rangu će biti BiH

Anadolija
Revolucija u europskom fudbalu: Pokreće se Liga nacija, u kojem rangu će biti BiH
U septembru 2018. godine počet će Liga nacija Europe, novo takmičenje pod okriljem Europske fudbalske asocijacije (UEFA), potvrđeno je zvanično iz UEFA-e.

U ligama A, B, C i D učestvovat će svih 55 reprezentacija nacionalnih asocijacija članova UEFA-e, navodi uefa.com, oficijelna internet stranica kontinentalne fudbalske asocijacije.

Na osnovu FIFA rang liste, koja će biti objavljena po završetku Svjetskog prvenstva u julu 2018. godine, bit će formirane četiri lige. Prema trenutnom poretku evropskih reprezentacija u elitnoj Ligi A od reprezentacija iz regiona nastupat će samo Hrvatska, dok bi Bosna i Hercegovina bila u Ligi B.

Kako će biti sastavljene i podijeljene grupe?

Lige A – Četiri grupe po tri reprezentacije (Po trenutnom rankingu: Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Švicarska, Francuska, Engleska, Italija, Poljska, Hrvatska, Island i Vels).

Liga B – Četiri grupe po tri reprezentacije (Rusija, Sjeverna Irska, Slovačka, Švedska, Holandija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Republika Irska, Danska i Mađarska).

Liga C – Jedna grupa od tri reprezentacije i tri grupe od po četiri selekcije (Slovenija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Škotska, Češka Republika, Rumunija, Grčka, Bugarska, Izrael, Norveška, Kipar, Finska, Estonija i Azerbejdžan). 

Liga D – Četiri grupe po četiri reprezentacije (Litvanija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Makedonija, Farska Ostrva, Luksemburg, Latvija, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Andora, Malta, Kosovo, San Marino i Gibraltar).

”Iako bi se mogli naći u istoj ligi Ukrajina i Rusija prilikom žrijeba zbog političkih problema bit će razdvojene u različite grupe, kao i Armenija i Azerbejdžan”, saopćeno je iz UEFA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije