Real Madrid novi je prvak Evrope (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Real Madrid novi je prvak Evrope (FOTO+VIDEO)
/ FOTO: Getty, Uefa.com

Najvažnija utakmica evropskog klupskog fudbala ponudila je večeras zanimljiv ogled madridskih rivala. Real i Atletico odigrali su odličan meč, a pehar će narednih 365 dana stanovati u bijelom dijelu španske prijestolnice.

Konačan rezultat u regularnom dijelu meča bio je 1:1. Strijelac prvog pogotka bio je Diego Godin u 37. minuti susreta za Atletico, da bi u 93. minuti u jednom od posljednjih napada izjednačio Sergio Ramos.

Više snage u produžecima imao je Real koji je golovima Garetha Balea u 111. i Marcela u 119. i Ronalda iz penala u 120. minuti, stigao do desetog naslova prvaka Evrope u konačnih 4:1.

Oba tima meč su otvorili oprezno. Nije to bio fudbal koji su ljubitelji najvažnije sporedne stvari na planeti očekivali. Pritisak je učinio svoje, ali kako je vrijeme odmicalo, sve više do izražaja su dolazili ključni ofanzivci na obje strane terena.

Nakon nekoliko izglednih situacija pred oba gola, stigao je 32. minut. Tiago je povukao loptu iz svog šesnaesterca, ali je katastrofalnom predajom pružio priliku Garethu Baleu da se sam zaputi prema golu Atletica.

No, Velšanin je iz idealne pozicije šutira pored gola promašiviši tako najbolju priliku za Kraljeviće u prvom dijelu igre.

I kako to u fudbalu obično biva, kazna je stigla u groznom obliku. Nakon grube greške Ikera Casillasa i nepotrebnog istrčavanja nakon jednog kornera, Godin je dobio duel sa Sami Kedirom i doveo svoj tim u vodstvo. Igrao se 37. minut. Uz minimalno vodstvo Jorgandžija otišlo se na veliki odmor.

Real Madrid: Casillas, Carvajal, Varane, Ramos, Coentrao, Khedira, Modric, Di María, Bale, Ronaldo, Benzema.

Nošeni sjajnom podrškom svojih bučnih navijača, Atletico je nastavak otvorio taktički zrelo, mirno, uz jasnu namjeru da sačuva prednost kvalitetnom odbranom uz sporadične pokušaje iz kontranapada.

Real nije imao vremena za mnogo taktiziranja. Morao je Carlo Ancelotti otvoriti svoj tim koliko god može.


No, i u takvim okolnostima Atletico nije bio bezopasan. Imali su nekoliko zrelih prilika, a u pojedinim momentima činilo se kao da imaju viška čovjeka na terenu. Bili su dobri i rastrčani, Real jeste imao više pokušaja, ali onih velikih, stopostotnih prilika nije bilo.

Cristiano Ronaldo definitivno nije igrač za velike utakmice. Pokazao je to i večeras, a pratil su ga Karim Benzema i Gareth Bale. Raspoloženi Angel Di Maria nije mogao sam.

Atletico Madrid: Courtois, Juanfran, Godín, Miranda, Filipe Luis, Tiago, Gabi, Koke, Raúl García, Villa, Costa (Adrian).

Pokušaji najboljeg svjetskog igrača kao i najskupljeg pojačanja svih vremena nisu donijeli rezultat. Real nije zabio, pa se činilo da će rezultat prvog meča biti i konačan. No...

Fudbal ne bi bio to što jeste da se ne dešavaju momenti slični večerašnjem. Kada se praktički spremalo slavlje na tribinama i terenu, Ramos je skočio i sjajno pogodio za 1:1. Pristupilo se, potom, igranju produžetaka.


Real je u prvom
dijelu nastavka bio bolji, izgledali su Kraljevići spremnije i zaintersovanije, dok se Atletico uglavnom branio, još uvijek pod utiskom gola primljenog u posljednjim trenucima meča.

Opasada gola španskog prvaka nastavljena je i u drugom produžetku. Donijelo im je to rezultat. Bale je pogodio u 111. minuti za 2:1 i tako opravdao stotinjak miliona eura koliko je Kraljevski klub platio za njegov dolazak u Madrid proteklog ljeta. 

 

Za 3:1 pogodio je rezervista Marcelo u 119. minuti, da bi konačnih 4:1 postavio Ronaldo iz penala u 120. minuti.


Real je prvak, a Atletico će priliku za evropski pehar tražiti u godinama koje slijede. 

Pratite sportsku rubriku portala Radiosarajevo.ba na Facebooku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije