Raspad posljednjeg jugoslovenskog tima

Radiosarajevo.ba
Raspad posljednjeg jugoslovenskog tima


Prije tačno dvadeset godina posljednja jugoslovenska reprezentacija, kojoj su mnogi predviđali svijetlu budućnost, vraćena je sa Evropskog prvenstva u Švedskoj zbog sankcija Ujedinjenih naroda prema Jugoslaviji.

Socijalistička federativna republika Jugoslavija je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo počela u septembru 1990. godine. Iako je u naredne dvije godine došlo do odvajanja pojedinih republika od Jugoslavije, taj tim je nastavio kvalifikacije a u njemu su učestvovali i igrači iz novooformljenih država.

Po mnogima to je bila najbolja jugoslovenska reprezentacija svih vremena i selekcija koja je mogla ostvariti ono što do tada niti jedan jugoslovenski tim nije uspio - osvojiti evropsko zlato.

U kvalifikacijama Jugoslavija je ostvarila sedam pobjeda i samo jedan poraz, od selekcije Danske u Beogradu.

Hrvati su napustili tim pred sami kraj kvalifikacija, a do kraja istih su ostali predstavnici ostalih bivših jugoslovenskih republika. Od Bosanaca i Hercegovaca do kraja kvlaifikacija ostali su Faruk Hadžibegić i Mehmed Baždarević, dok je golman Fahrudin Omerović trebao braniti i u Švedskoj.

Nakon šest godina provedenih na kormilu reprezentacije Jugoslavije, selektor Ivica Osim 23. maja je podnio ostavku. U tom periodu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini već je trajao rat.

Klupu jugoslovenskog tima preuzeo je Ivan Čabrinović. Na listi igrača koji su trebali igrati u Švedskoj bili su: Omerović, Leković, Radinović, Stanojković, Dubajić, Najdoski, Petrić, Vujačić, Novak, Brnović, Jokanović, Milanič, Stojković, Jugović, Mihajlović, Savićević, Mijatović, Jakovljević, Krčmarević i Petković.

Dok se ekipa nalazila na pripremama u Švedskoj UN su donijele odluku da uvedu sankcije Jugoslaviji, a samim tim i reprezentaciji te zemlje je zabranjeno učešće na Evropskom prvenstvu.

Igrači i stručni štab morali su napustiti Švedsku u roku od 24 sata.

Umjesto Jugoslavije učešće na Evropskom prvenstvu 1992. godine dobila je Danska, koja je na kraju postala i prvak Evrope.



Zbog sanckija Savezna Republika Jugoslavija, koju su činile Srbija i Crna Gora, je propustila i naredno Svjetsko prvenstvo u Americi 1994. godine, kao i Evropsko prvenstvo u Engleskoj dvije. godine kasnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije