Bh. pečat PSG-a i Bayerna: Pape i Braco pisali su historiju finalista Lige prvaka

Radiosarajevo.ba
Bh. pečat PSG-a i Bayerna: Pape i Braco pisali su historiju finalista Lige prvaka
Twitter / Safet Sušić i Hasan Salihamidžić

Večeras se na stadionu Luz u Lisabonu igra finale Lige prvaka između Paris Saint-Germain i Bayerna, utakmica za fudbalske sladokusce, meč dvije najbolje europske ekipe.

Ljubitelji fudbala u našoj zemlji ovaj meč iščekuju s dodatnim zanimanjem jer će snage odmjeriti klubovi koji imaju mnogo navijača u BiH, najviše zbog toga što su njihovu historiju pisali i (još uvijek) pišu legende bh. fudbala – Safet Sušić i Hasan Salihamidžić.

Magic Susic

Krajem 1982. godine stigao je iz Sarajeva na pariški Park prinčeva i niko tada nije mogao slutiti kakav će trag Safet Sušić ostaviti u PSG-u. Klub koji je osnovan 12 godina ranije još je tražio svoj identitet i pronašao ga je u "velemajstoru s Koševa".

Već u prvoj sezoni Sušić je donio PSG-u Kup Francuske u legendarnom finalu 11. juna 1983. protiv šampiona Nantesa, čija je prva zvijezda bio Vahid Halilhodžić. PSG je pobijedio 3:2, "Pape" je postigao gol koji se pamti do danas, i na kraju sezone proglašen najboljim stranim fudbalerom u Francuskoj iako je igrao samo polusezonu.

Tri godine kasnije, u sezoni 1985-86, PSG je stigao do prve titule francuskog prvaka, a ne treba ni spominjati da je "Magic Susic" bio najzaslužniji za historijski uspjeh.

pape_01_SFR.jpg - undefined

Safet Sušić u dresu PSG-a (Foto: SFR)

Krajem 80-ih neki su ga otpisali, no "Pape" je zablistao u sezoni 1988-89, kada je PSG s klupe predvodio Tomislav Ivić. PSG je nesretno izgubio titulu u trci s tada mnogo bogatijim Marseilleom.

Safet Sušić je za nepunih devet godina odigrao 345 utakmica za PSG, postigao 85 golova, 2010. je proglašen najboljim igračem u historiji pariškog kluba, a 2012. I najboljim stranim fudbalerom u historiji francuskog fudbala!

Spitzname Brazzo

Kada je 14-godišnji dječak iz Jablanice u aprilu 1991. na beogradskoj Marakani gledao polufinale Kupa šampiona između Crvene zvezde i Bayerna (2:2), postao je navijač bavarskog kluba. Približio mu se 12 mjeseci kasnije tražeći u Njemačkoj spas od bh. ratnog vihora. Sam u tuđini, bez rodbine, prijatelja, "Braco" se mukotrpno probijao u dresu HSV-a, usput 1996. debitirao za reprezentaciju BiH.

Konačno, u ljeto 1998. godine san je postao java: "Braco" je prešao u Bayern koji upravo tada preuzeo Ottmar Hitzfeld. Već u prvoj sezoni Salihamidžićev Bayern je suvereno osvojio titulu prvaka Njemačke, ali je ovaj uspjeh ostao u sjeni epskog poraza u sudijskom vremenu finala Lige prvaka protiv Manchester Uniteda (1:2).

Dvije godine kasnije (2001), Bayern će nadoknaditi propušteno, osvojiti titulu europskog prvaka nakon pobjede nad Valencijom boljim izvođenjem jedanaesteraca. Jedan od junaka finala bio je "Braco", ne samo zbog sjajnog nastupa u 120 minuta nego i hladnokrvne realizacije jedanaesterca u penal-seriji.

braco_02_twitter.jpg - undefined

Salihamidžić osvajač Lige prvaka s Bayernom 2001. (Twitter)

Salihamidžić je u periodu od 1999. do 2007. godine za Bayern odigrao 234 utakmice, postigao 30 golova, osvojio šest titula njemačkog prvaka i četiri kupa, titulu europskog i svjetskog klupskog prvaka (2001).

Tačno 10 godina nakon što je odigrao posljednji meč za Bayern, Braco se vratio u najslavniji njemački klub – u augustu 2017. postavljen je na funkciju sportskog direktora. U ovoj funkciji je osvojio tri domaća prvenstva i dva kupa, a meč s PSG-om prilika je da se još jednom upiše u Bayernovu zlatnu knjigu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije