Protiv Francuza odigrali najgoru i najbolju utakmicu

Radiosarajevo.ba
Protiv Francuza odigrali najgoru i najbolju utakmicu


Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine po drugi put je uzastopno izborila baraž za odlazak na jedno veliko takmičenje. Zmajevi su za protivnika u play-offu za odlazak na Evropsko prvenstvo 2012. godine dobili reprezentaciju Portugala, baš kao i u baraž u za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje se održalo dvije godine ranije u Južnoafričkoj Republici.

Nakon ispadanja u baražu od Portugala, klupu našeg državnog tima napustio je Miroslav Ćiro Blažević, a na njegovo mjesto 'sjeo' je Safet Sušić.

Bosna i Hercegovina je pod Papetovom palicom prvu utakmicu odigrala protiv Gane i slavila sa 2:1. Prijateljske utakmice, u kojima smo poraženi igrali smo i protiv Švedske (4:2) i Njemačke (3:1), a sa Katarom smo remizirali 1:1.

Činjenice u kvalifikacijama

Onda su uslijedile kvalifikacije u kojima smo ostvarili šest pobjeda, dva remija i dva poraza.

Bosna i Hercegovina je postigla najviše golova u svojoj grupi. Od 52 udarca po golu 17 ih je završilo u mreži protivnika. Naši golmani su u deset kvalifikacionih susreta kapitulirali ukupno osam puta.

Zmajevi su u prosjeku dobivali dva žuta kartona po utakmici, a počinili su 128 prekršaja. 

Igrači našeg državnog tima našli su se u nedozvoljenoj poziciji 46 puta, od čeka je samo Edin Džeko u ofsajdu bio 19 puta.

Najbolji strijelac tokom kvalifikacija za naš tim je Edin Džeko sa četiri pogotka. Medunjanin i Misimović su postigli po tri gola, sa tom razlikom što je Zvjezdan pet puta uposlio saigrače da postignu pogodak.

Emir Spahić je igrač koji je dobio najviše žutih kartona tokom kvalifikacija. Kapiten našeg državmnog tima je 'požutio' tri puta.

Trnovit put do baraža

Kvalifikacije smo otvorili laganom pobjedom protiv Luksemburga u gostima sa 0:3.  Pitanje pobjednika riješeno je u prvih petnaest minuta. Prvo je Ibričić pogodio u šestoj minuti, na 0:2 povisio Pjanić šest minuta kasnije, a konačnih 3:0 postavio je Džeko u 16. minuti.

Jednu od najlošijih utakmica od postanka Bosna i Hercegovina odigrala je protiv Francuske. Na stadionu Asim Ferhatović Hase poraženi smo sa 0:2. Poraz ide na dušu selektoru Sušiću koji je javno podcjenjivao Galske pijetlove prije susreta.Pape je tada govorio da su Francuzi u problemima i da Benzema nije u formi, što se, na žalost, pokazalo kao neistina. Francuzi su nas 'razbili' na Koševu u svakom segmentu igre, a golove su postigli Benzema i Malouda.

Treći susret kvalifikacija BiH je igrala u Tirani, a susret sa Albanijom završen je bez pobjednika 1:1. BiH je povela golom Ibiševića u 21. minuti, a domaćini izjednačili u sudijskoj nadkonkadi prvog dijela golom Klodiana Dure.

Prvu utakmicu kvalifikacija u 2011. godini BiH je u Zenici igrala protiv Rumunije i slavila sa 2:1. Gosti su poveli nakon nešto više od dvadeset minuta igre, a strijelac je bio Marica. Ipak, BiH je preokrenula golovima Ibiševića (63.) i Džeke (83.) i tako upisala drugu pobjedu u ovom kvalifikacionom ciklusu..

Ipak, već u sljedećem kolu izabranici Safeta Sušića pretrpjeli su težak poraz na gostovanju u Bukureštu. Rumuni su slavili sa 3:0. Mutu je u 37. minuti doveo domaće u vodstvo, a onda je Marica dva puta (41. i 55.) tresao mrežu Hasagića.

Zmajevi su se brzo oporavili od ovog poraza i u Zenici su sa 2:0 savladali Albance. Medunjanin je u 67. minuti doveo Zmajeve u vodstvo, a Maletić u sudijskoj nadoknadi postavio konačan rezultat.

Uslijedio je dvomeč sa Bjelorusima iz kojeg je našem državnom timu trebalo najmanje četiri boda kako bi ostali u borbi za drugu poziciju.

Prvi susret, igran u Minsku pripao je izabranicima Safeta Sušića, koji su slavili golovima Salihovića iz jedanaesterca u 22. minuti i Medunjanina samo dvije minute kasnije.

Iako smo bili bolji, u Zenici smo se namučili protiv Bjelorusa, a presudio je pogodak rezerviste Zvjezdana Misimovića tri minute prije kraja susreta. Ovom pobjedom Bosna i Hercegovina je došla na korak da osigura baraž.

Susret sa Luksemburgom bio je odlučujući da se osigura drugo mjesto u grupi koje je vodilo u dodatne kvalifikacije.

Zmajevi su odigrali sjajnu utakmicu i sa visoki 5:0 slavili protiv Luksemburga. Golove su postigli Džeko (12.), Misimović (15. i 22.), Pjanić (36.) i Medunjanin (51.).

Pobjedom nad Luksemburgom BiH je došla u priliku da, pobjedom nad Francuskom u posljednjem kolu u Parizu, osigura direktan plasman na EURO 2012.

Bosna i Hercegovina je na Stade de Franceu odigrala jedan od najboljih susreta u svojoj istoriji. Izabranici Safeta Sušića su u prvom poluvremenu u potpunosti  nadigrali Galske pijetlove i u vodstvo došli golom Edina Džekeu 40. minuti. Ipak, u nastavku nas je napustila sreća, ali i snaga, te su Francuzi uspjeli poravnati golom Nasrija iz sumnjivog jedanaesterca. Tim golom Francuzi su otišli na Evropsko prvenstvo 2012. godine.

Baraž je prilika da se osvetimo Portugalcima za poraze u play-offu 2009. godine, a nadamo se da će i sreća ovaj put biti na našoj strani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije