Protiv Belgije sa dva napadača

Radiosarajevo.ba
Protiv Belgije sa dva napadača

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslav Ćiro Blažević na zvaničnom presu objavio je sastav sa samo jednim napadačem, da bi pred polazak u Genk otkrio kako će zapravo na Belgijance krenuti sa dvojicom visokih Džekom i Muslimovićem, za koje tvrdi da mogu razbiti svaku odbranu, pa tako i belgijsku.

“Topić je moćan, drzak i bezobrazan i oduševio me na lijevom boku“, govorio je danima selektor Blažević o bh. napadaču iz Rusije, da bi jučer kazao kako je Topić ipak samo centarfor.

Rahimić ipak igra?

“Doktor mi kaže ne može, ja kažem da može i da će igrati. I pokaže se da sam u pravu. Dakle, Rahimić će igrati u Genku i sa njim smo mnogo jači.”

Ipak, Blažević priznaje da ima nekih malih dilema, ali da one nisu oko početnog sastava.

“Jahić me na treninzima oduševio. Dao mi je do znanja da mogu računati na njega. Istina, neće početi utakmicu protiv Belgije, ali najozbiljnije razmišljam o njemu. A Muslimović? Zar je potrebno trošiti riječi na njega?! Svi znate o kakvom je igraču riječ i on definitivno igra.”

Belgijanci su, tvrdi selektor Blažević, u Sarajevu imali svoje špijune, za koje je on, srećom doznao, pa otud i malo lutanja u početnom sastavu. Kaže i to da on, za razliku od Belgijanaca koji ne znaju sve o BiH, s obzirom na to da ni sam Ćiro 24 sata prije utakmice nije bio siguran u početni sastav, zna sve o “crvenim đavolima“.

“Znam ih od glave do pete. Sve znam. To što pričaju da im je povrijeđen ovaj ili onaj, ma ništa to nije istina. Oni imaju koliko hoćeš istih igrača. mada, moram priznati - jako sam nervozan i napet. Očekivanja navijača su velika, a ja znam da će u Genku biti teško.”

Pjanić: "Smeta mi što sam na klupi"

Miralem Pjanić, jedan od najvećih dragulja evropskog i svjetskog fudbala, tvrdi da je u formi i da bi mogao pomoći našoj reprezentaciji u večerašnjem duelu protiv Belgije u Genku.

"Iskreno, malo mi smeta što sam na klupi, ali to je selektorova odluka i ne mogu ništa promijeniti. Trenutno sam u odličnoj formi i uvjeren sam da bi mogao pomoći da ostvarimo pozitivan rezultat protiv Belgijanaca", decidan je Pjanić.

"Ako odigramo kao što smo igrali u dosadašnje četiri kvalifikacione utakmice, ne vjerujem da će izostati rezultat. Atmosfera koja vlada u našem taboru je odlična i to je preduslov za uspjeh, a mi definitivno imamo odličnu atmosferu", smatra igrač Lyona.

A dobru atmosferu potvrdio je i kapiten našeg nacionalnog tima Emir Spahić: "Moram istaći da je atmosfera u našem taboru na zadovoljavajućem nivou i da se svi nadamo da možemo ostati neporaženi u Genku."

Poraz nije kraj

Posljednjih dana u medijima se stvorila klima u kojoj niko nije govorio o eventualnom porazu protiv Belgijanaca, što je, htjeli mi to ili ne, možda i jedna od realnih opcija. Međutim, Blažević tvrdi da i porazom od Belgijanaca vrata Svjetskog prvenstva nisu zatvorena.

“Ma kakvi. Do kraja ima još pet utakmica i dolaze nam sve tri najjače ekipe iz grupe. I Belgija i Španija i Turska, a idemo Estoniji i Armeniji. Kad bismo osvojili sve bodove iz domaćih utakmica i pobijedili dva autsajdera, mislim da bismo išli na SP. Naravno, sa remijem iz Belgije bili bismo još bliže konačnom cilju, a sa pobjedom, pa usudio bih se reći, ciljao bih prvo mjesto u grupi“, rekao je Ćiro, koji priželjkuje pobjede Španije u dvomeču sa Turskom.

“Kada bismo mi pobijedili Belgiju, onda bi mi najviše odgovarao remi Španije i Turske, kako u jednom tako i u drugom meču. Mada, moram priznati, Španci su favoriti u oba meča i kako se narod moli za pobjedu BiH, tako se treba moliti i za pobjedu Španaca nad Turskom, iako znam da nam je to prijateljska zemlja.”

Sastavi

Na travnjak Cristal Arene trebali bi istrčati: Supić, Berberović, Pandža, Spahić, Nadarević, Ibričić, Muratović, Jahić, Misimović, Muslimović i Džeko.

Sastav Belgijanca bi trebao da izgleda ovako: Stijnen, Swerts, Simons, Vermaelen, Daems, Mudingayi, Fellaini, Defour, De Camargo, Dembele, Sonck.

Dosadašnji rezultati: 1. kolo: Španija - BiH 1:0, Belgija - Estonija 3:2, Armenija - Turska 0:2; 2. kolo: BiH - Estonija 7:0, Španija - Armenija 4:0, Turska - Belgija 1:1; 3. kolo: Belgija - Armenija 2:0, Turska - BiH 2:1, Estonija - Španija 0:3; 4. kolo: BiH - Armenija 4:1, Belgija - Španija 1:2, Estonija - Turska 0:0.

Tabela:
1. Španija 4 4 0 0 10:1 12
2. Turska 4 2 2 0 5:2 8
3. Belgija 4 2 1 1 7:5 7
4. BiH 4 2 0 2 12:4 6
5. Estonija 4 0 1 3 2:13 1
6. Armenija 4 0 0 4 1:12 0

oslobodjenje.ba/nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije