Prosinečki: U Premijer ligi ima dosta kvalitetnih igrača i oni su to pokazali

Radiosarajevo.ba
Prosinečki: U Premijer ligi ima dosta kvalitetnih igrača i oni su to pokazali
Foto: Radiosarajevo.ba / Robert Prosinečki
Selektor Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki danas je u sarajevskom hotelu Evropa objavio spisak fudbalera na koje računa za predstojeće prijateljske utakmice sa Crnom Gorom i Južnom Korejom.

Nakon što je objavio spisak, Prosinečki se obratio prisutnim predstavnicima medija.

"Nama 23. počinju pripreme za ove utakmice koje igramo u nezgodno vrijeme, svima završavam prvenstvo i igrači su kroz cijelu godinu odigrali puno utakmica, ali to je FIFA termin i poslije toga nema jedan dug period. Tek negdje u devetom mjesecu počinje Liga nacija. Imali smo jedan problem, Kolašinac ima povredu i neće biti sa nama, a svi drugi su do sada dobro i spremni i ja se nadam zdravlju u ove dvije utakmice", rekao je selektor Prosinečki na početku svog obraćanja.

Na spisku se našao veliki broj fudbalera koji dolaze iz Premijer lige Bosne i Hercegovine. 

"Po nekom mom viđenju ne zanima me da li je igrač iz Premijer lige ili iz vana. Samo oni koji mi vidimo da su kvalitetni i mogu igrati za reprezentaciju. Svaka čast za U-21 koja je napravila odličan rezultat i tu smo izabrali igrače koji su također na ovom spisku i oni su budućnost Bosne i Hercegovine. Da li će biti na sljedećem spisku, to će oni odlučivati o tome svojim zalaganjem. Zakarić i Sarić su već bili i prošli put sa nama, i Pirić isto. Novu dvojicu smo poveli koji su kroz utakmice u ligi i kroz utakmice za U-21 zaslužili. Mi imamo problem već duže vremena na desnom boku i zato je tu Todorović koji je igrao jako dobro za mladu reprezentaciju. Lončar je bio i u Americi, pokazao je protiv Meksika da se radi o jednom talentiranom igraču i zato je pozvan", objasnio je Robert Prosinečki zašto je pozvao neke fudbalere u reprezentaciju Bosne i Hercegovine te dodao:

"U BiH ima dosta talentovanih igrača i to pokazuju. U posljednjih nekoliko mjeseci igrači su otišli u velike klubove. Sigurno da ovdje ima kvalitete. Treba gledati u budućnost, pogotovo na ove mlade igrače", istaknuo je Prosinečki.

"Ja znam da je igračima teško poslije ovakve sezone putovati u Koreju, ali mislim da mi do sada niko nije rekao. Od 23.5 ću znati nešto više. U biti, sa ovog spiska sigurno ako ne bude nekih povreda, svi će biti u Koreji", rekao je Prosinečki.

Robert Prosinečki je dao svoj komentar o novom reprezentativcu Bosne i Hercegovine, Bojanu Nastiću.

"Bili smo u Bugarskoj i došlo je do toga da želi igrati za BiH. Ja znam njegove kvalitete, gledao sam dosta belgijsku ligu, zbog Cimirota i nisam imao ni u planu da bi mogao biti naš reprezentativac. Dobili smo puno saznanja o tome da se radi o kvalitetnom igraču i imamo alternative i najbitnije je imati konkurenciju, što je veoma važno za reprezentaciju", istaknuo je Prosinečki.

"Imam saznanja o Prciću naravno. Trenutno smo se odlučili za ove igrače, ali ćemo u budućnosti gledati i za njega i za Krunića. Ima još igrača koji bi htjeli igrati za reprezentaciju, ali to ćemo sve vidjeti i pratiti do Lige nacija", rekao je Prosinečki.

Tehnički detalji:

"Kao što je ranije napomenuto, pripreme počinju 23. maja. Isto večer će NFSBiH organizovati manifestaciju najboljih igrača BH Telecom Premijer lige, Ženske lige i omladinskih liga. Reprezentacija će imati jedan trening u Trening kampu FK Sarajevo, a 25. maja  je zakazana trening utakmica sa FK Famos u Hrasnici te se 26.5 reprezentacija seli u Zenicu. U svakom slučaju imat ćete detaljan plan.

Što se tiče Crne Gore, oni dolaze dan ranije u našu zemlju i vraćaju se odmah poslije utakmice. Ono što je bitno napomenuti jeste da je NFSBiH štampao 10.000 KM po cijeni od 10 i 15 KM. Od subote će karte biti u prodaji i želim da pozovem sve navijače da dođu na utakmicu jer je specifična po oproštaju tri velika igrača naše reprezentacije i to je ujedno i debi za našeg selektora u Zenici", naveo je direktor NFSBiH Elmir Pilav.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije