Prosinečki bez dva važna igrača protiv Finske: Jedna utakmica nam je ključna

Radiosarajevo.ba
Prosinečki bez dva važna igrača protiv Finske: Jedna utakmica nam je ključna
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Robert Prosinečki

Nogometni reprezentativci Bosne i Hercegovine danas će se okupiti na Ilidži, u okviru priprema za kvalifikacije za EURO 2020., gdje će naši Zmajevi odigrati dva susreta - sa Finskom 8. juna u Tampereu i sa Italijom 11. juna u Torinu.

Selektor Robert Prosinečki je prvog dana okupljanja u hotelu na Ilidži, u kojem je okupljenja reprezentacija, održao konfereciju za medije, na kojoj je govorio o mečevima protiv Finske i Italije.  Na okupljanje, dodajmo i to, nije došao Edin Džeko, a osim kapitena Džeke, kasnit će i Miralem Pjanić.

"Džeko je dobio slobodan dan jer ima nešto za završiti. Nadam se da će završiti i da budemo svi zadovoljni. Dolazi sutra u 13 sati. Pjanić je dobio jer igra tek onu drugu utakmicu, tako da će doći 3. juna sa nama. Ići će u Finsku, sve je isto. Bit će s nama, ali dobio je tri dana duže", dodaje Prosinečki. 

Što se tiče Pjanića i njegove zamjene za duel sa Finskom, selektor kaže da ima rješenje. "Pjanić je sigurno bitna karika, jedna od najbitnijih. Pogotovo, od kako smo mu promijenili poziciju i mislim da puno bolje igra nego što je igrao. Imamo igrača koji će igrati umjesto njega. Vidjet ćemo kroz ovaj period koji ćemo raditi. Vidjet ćemo kakvi će igrači doći. Imali su problema i Cimirot i Gojak, ali sve ćemo vidjeti. I ja vjerujem da će oni to dobro odraditi", zaključio je Prosinečki.

Danas se okupljaju Zmajevi: Robi protiv Finske i Italije bez važne karike

Naš tim je uoči meča sa Finskom ostao bez Seada Kolašinca, koji se žalio na povredu nakon utakmice koju je u srijedu navečer odigrao za Arsenal u finalu Europske lige. Protiv Finske neće igrati ni Miralem Pjanić, koji je dobio crveni karton protiv Grčke. 

Prosinečki u brigama: Uoči Finske i Italije ostao bez jednog od najboljih igrača

"Realistično nema ništa. U nogometu nema garancije, ni kada si 100 posto siguran. Dođe uvijek do problema. Ja sam optimist. Nama je ključ prva utakmica, fokusirat ćemo se samo na to, samo pričati o tome, i niti jednog trenutka nam u zamisli neće biti u Italiji", kaže Prosinečki i nastavlja:

"Finska nam je najvažniji dio za Europsko prvenstvo, a onda ćemo poslije lako razmišljati šta ćemo sa Italijom. Bolja smo ekipa od njih i mi imamo ekipu koja se ne bi trebala plašiti njih. I ne samo njih. vjerujem u ovo što imamo. Sigurno da ima tu stvari koje bi se trebale promijeniti, ali zadovoljan sam od kako sam ovdje izbornik. Igrači daju maksimum, i onda dolaze rezultati. Tako će biti i protiv Finske, a onda Italija slijedi, gdje bismo puno lakše otišli sa tri boda"

Prosinečki je još jednom govorio i o meču sa Grčkom.

"Sigurno da su bile dobre stvari i da je bilo loših. Ne sjećam se da je reprezentacija nekada igrala kao to prvo poluvrijeme protiv Grčke. Analizirali smo. Sigurno da će biti promjena, možda čak i u igračkim. Sve u svemu, vrlo je teško da se u tako kratkom vremenu nešto može napraviti. Pokušat ćemo poboljšati neke stvari od Grčke. Bilo je izvanrednih stvari u prvom poluvremenu, a onda drugo poluvrijeme smo pali, i taktički, čak smo se vratili. Radit ćemo da to poboljšamo. Imamo kvalitet i možemo. Imamo sedam dana. Teško je raditi analize, imaš jednu utakmicu, pa za dva dana drugu. Kratko je vremena da bi se moglo puno ispraviti. Sada ćemo imati vremena za sve to, za analizu prethodne dvije utakmice i za ovo što nam slijedi", dodao je bh. selektor.

Poznato ko će prenositi utakmice Zmajeva protiv Finske i Italije

Prosinečki bi mogao dobiti strašno pojačanje: To mi je san, samo da imam taj dres

Emir Dilaver koji je prošao sve omladinske kategorije reprezentacije Austrije prošlog ljeta zaigrao je za zagrebački Dinamo, a kako nikada nije nastupio u dresu seniorske reprezentacije Austrije još uvijek se može odlučiti za dres našeg nacionalnog tima. Ovaj rođeni Duvnjak posjetio je svoj Tomislavgrad, a gostovao je na Radiju Tomislavgrad, gdje je između ostalog pričao i o dresu našeg nacionalnog tima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije